Ontzettend veel pastagerechten

Er zijn natuurlijk ontelbaar veel verschillende pastagerechten. Je hebt zelfs al een enorme hoeveelheid verschillende soorten pasta. Maar vandaag ligt de focus op de pasta carbonara. Dit is een klassieke Italiaanse pasta en bestaat uit spaghetti, pecorino kaas, eidooiers en guanciale (spekjes gemaakt van varkenswangen). In sommige streken in Italië wordt pancetta gebruikt in plaats van guanciale, dus je ziet al dat zelfs het originele recept afhankelijk lijkt van waar het vandaan komt.

Juist omdat niet al deze ingrediënten zomaar in de supermarkt te halen zijn, gebruiken veel mensen net wat andere producten om zo dichtbij mogelijk te komen. Ben jij nou benieuwd wat het recept van Gordon Ramsay zo speciaal maakt? Hieronder staan alle ingrediënten op een rij.

Wat heb je nodig?

Wat heb je allemaal nodig om deze heerlijke Gordon Ramsay pasta te maken? Allereerst is het handig om spaghetti te hebben, zo tussen de 200 en 250 gram. Haal een pakje ontbijtspek in huis, drie champignons, twee tenen knoflook, twee eidooiers, een handje verse peterselie, een chili peper, een 4 eetlepels ontdooide doperwtjes en geraspte Parmezaanse kaas. Ondanks dat we net hebben beschreven dat er eigenlijk geen andere melkproducten dan kaas in pasta carbonara horen, heeft Ramsay toch iets gevonden wat volgens hem de pasta nog lekkerder maakt, namelijk drie eetlepels crème fraîche. Verder moet je nog wat peper en zout bij de hand hebben. Als je al deze ingrediënten voor je hebt liggen, moet je deze stappen volgen om binnen 10 minuten deze heerlijke pasta carbonara alla Gordon Ramsay op tafel te kunnen zetten.

Zo maak je de pasta carbonara van Gordon Ramsay

Stap één is het water koken. Zorg dat je dit doet voor je aan de rest begint. Je kunt het water koken met een waterkoker of het in de pan opwarmen, maar uiteindelijk moet het wel in een grote pan terechtkomen. Als het kokende water in de pan zit, doe je daar een handjevol zout in. Vervolgens pak je een wat diepere pan en zet je die op het vuur. Terwijl je wacht tot de pan aan het opwarmen is, doe je de spaghetti in het hete water. Pak een hand vol spaghetti en zet dat in de pan. Wacht dan totdat de pasta langzaam zacht wordt en roer ondertussen steeds de pasta met een keukentang door de pan zodat het zacht wordt, terwijl je het aan het bewegen bent. Doe dit wel voorzichtig zodat de pasta niet breekt. Je moet de spaghetti al dente koken en dat duurt normaal tussen de 7 en 9 minuten. Als de spaghetti helemaal zacht is geworden en geheel in het water ligt, doe je de deksel weer op de pan en laat je het water weer rustig gaan koken.

zo maak je pasta carbonara zoals Gordon Ramsay het maakt

Tijd om alles in de pan te doen

Terwijl de pasta langzaam beetgaar kookt, pak je het ontbijtspek en snijd je deze in kleine reepjes. Doe vervolgens een beetje olijfolie in de diepere pan. Als je ziet dat het pastawater omhoog komt, moet je de deksel er even afhalen. De spaghetti kun je dan weer met een keukentang om roeren om breken te voorkomen. Doe daarna de bacon in de diepere pan met olijfolie en verdeel het over de bodem van de pan. Doe er een beetje peper bij. Snijd vervolgens de knoflook, champignons, chili peper en voeg dit bij het spek toe. Daarna ga je de saus maken: daarvoor moet je de geraspte Parmezaanse kaas bij de eidooiers doen en een beetje crème fraîche toevoegen en dat allemaal samen mixen tot een mooi mengsel.

pasta Gordon Ramsay

Om het af te maken

Vervolgens doe je de doperwten bij het spek. Terwijl dat lekker in de pan bakt, pak je een lepel en doe je wat pastawater in de pan met het spek. Dit doe je zodat later de eieren uit het sausje niet meteen gaan bakken omdat de pan zo heet is. Snijd de peterselie in kleine stukjes; dit gebruik je helemaal aan het einde. Als de spaghetti helemaal klaar is, giet je het water weg en doe je de spaghetti in de pan bij de spek en groenten. Voeg de saus toe en roer goed. Maak uiteindelijk het gerecht af door de peterselie eroverheen te strooien. Eet smakelijk! In de video hieronder vind je het gehele kookproces:

Lees ook: Lidl komt met geniaal recept: sushi van stamppot.