Randy Gardner deed elf dagen zonder slaap

Het experiment kwam tot stand nadat de 17-jarige Randy samen met zijn schoolvriend Bruce McAllister ideeën aan het bedenken waren voor een wetenschapsbeurs van school. Ze bedachten samen om het wereldrecord wakker blijven te verbreken, zodat ze konden kijken naar de gevolgen. Maar wie van de twee gaat deze uitdaging aan? Dat besloten ze door lekker ouderwets ‘kop of munt’ te doen. Helaas pakte dit slecht uit voor Randy. Toch besloot Bruce om mee te doen met Randy.

Bruce vertelde aan de BBC: ‘We waren idioten, je kent het wel, en ik bleef bij hem wakker om hem in de gaten te houden.’ Nadat Bruce zelf drie dagen was opgebleven, was hij in slaap gevallen met zijn rug tegen de muur, terwijl hij aantekeningen op de muur aan het schrijven was.

Het onderzoek werd ook gevolgd door Stanford-slaaponderzoeker Dr. William Dement en luitenant-commandant van de Amerikaanse marine, John J. Ross. De onderzoekers merkten op dat de effecten al na twee dagen begonnen op te treden. Randy moest tongbrekers herhalen om te checken hoe hij zich voelde. Dit ging niet soepel. Hij begon over zijn woorden te struikelen. Na dag drie begonnen de effecten erger te worden. Randy was chagrijnig, had concentratieproblemen en geheugenverlies op de korte termijn. Daarnaast kreeg hij ook last van hallucinaties en was hij paranoia.

Dr. William Dement vertelde dat Randy fysiek heel fit was. Ze hielden hem wakker met activiteiten zoals basketballen of bowlen. Uiteindelijk heeft Randy het elf dagen (264,4 uur precies) volgehouden om wakker te blijven.

Nadat hij aan zijn vermoeidheid toe gaf, heeft hij aan één stuk veertien uur lang geslapen voordat hij uit zichzelf wakker werd. Ondanks zijn lange experiment voelde hij zich niet bijzonder ‘suffig’. Ondanks dat hij zich snel goed voelde, kreeg hij op latere leeftijd problemen met zijn slaap door dit onderzoek. Daarnaast was hij erg prikkelbaar en snel van streek, dit allemaal door een experiment dat hij had gedaan.

“I was awful to be around. Everything upset me. It was like a continuation of what I did 50 years ago,” Randy Gardner

Bekijk een video over het experiment hieronder: