Inmiddels staat het autowrak al tien jaar te shinen voor het hek van de moderne villa in Lage Vuursche. De wagen staat symbool voor een bizarre burenruzie. De transformatie van een charmant herenhuis naar een zeer moderne villa werd niet door alle omwonenden gewaardeerd. Dit is vermoedelijk te reden dat de vervallen Citroën BX al een decennia lang voor het hek van deze villa staat te pronken. Voor de make-over van het huis zijn grote witte gevelplaten en stalen puntdaken gebruikt. Toen het huis af was verscheen vrijwel direct de Citroën voor het hek. Apart, niet?

Interesse van autoliefhebbers

In de afgelopen tien jaar is de auto niet van z’n plaats gekomen. Er is dus ook geen onderhoud aan gepleegd door wie dan ook. Dit betekent dat de Citroën BX duidelijk aan het vervallen is. Om dat te kunnen zien hoef je geen auto-expert te zijn. Op de lak zijn grote groene vlekken te zien, de banden zijn zo plat als een dubbeltje en er groeit zelfs mos langs de ramen. Desondanks trekt het autowrak veel interesse van liefhebbers en verzamelaars. Onder de ruitenwisser steekt dus vrijwel altijd een kaartje met daarop het telefoonnummer van een autofreak. Dit doen ze allemaal zonder succes, want het lijkt er niet op dat de auto op korte termijn van z’n aparte parkeerplaats zal vertrekken.

Abnormale situatie

Omwonenden geven aan dat de auto pal na de sloop van de oude woning en de bouw van de moderne villa voor het hek verscheen. De auto lijkt er te zijn neergezet als bizar statement. Daar is niet alleen de eigenaar van de villa, maar ook een aantal andere buurtbewoners, niet blij mee. Het beïnvloedt het uitzicht, de harmonie en de sfeer in de wijk. Toch trekt de auto na tien jaar de aandacht van de bewoner van de moderne villa niet meer zo erg. Hij geeft aan dat zoiets gaat wennen en dat hij het wrak inmiddels niet eens meer ziet staan. Hij heeft er ooit over willen praten met de buren, maar besloot dit uiteindelijk te laten voor wat het is. Het zou, volgens hem, z’n tijd en energie niet waard zijn. Het gaat volgens de bewoner niet om een burenruzie, maar om een abnormale situatie die z’n dagelijkse leven nogal beïnvloedt.

De frustratie ligt vooral bij de gemeente die erg besluiteloos is en geen actie onderneemt. De eigenaar van de moderne villa geeft aan dat er een concrete aanpak nodig is. Dit is volgens hem noodzakelijk omdat de Citroën BX sinds 2016 niet meer over een geldige apk beschikt en de oude wagen bovendien niet verzekerd is. Hij geeft aan dit al eerder bij de gemeente Baarn te hebben besproken, maar er wordt vanuit deze gemeente dus geen actie ondernomen.

Quote-500 familie

Het mysterieuze verhaal rondom het autowrak wordt nog ingewikkelder door de betrokkenheid van een Nederlandse miljonairsfamilie. De strook grond tussen de openbare weg en het hek van de villa schijnt namelijk eigendom te zijn van iemand uit de Quote-500 familie De Rooij. Dit is uit cijfers van het Kadaster terug te vinden. Familie De Rooij is eigenaar van het frituur- en sauzenmerk Remia. De plek waar de auto geparkeerd staat is dus particulier terrein van de familie De Rooij en mag daarom niet zomaar weggehaald worden. Er is dus geen juridische basis voor de gemeente Baarn om de Citroën te verwijderen. Een sleepwagentje op pad sturen en een einde maken aan het probleem is dus geen optie.

Het verhaal wordt nóg ingewikkelder wanneer blijkt dat de auto voor de helft op particuliere grond en voor de helft op de openbare weg geparkeerd staat. Dit maakt de parkeerplaats van de auto dus voor 50% niet legaal. De achterzijde van de auto zou dus mogen worden verwijderd, terwijl de voorzijde legaal geplaatst staat. De bewoner van de nieuwe villa denkt dat dit niet genoeg zal zijn om de auto weg te laten halen. De gemeente neemt volgens hem zo weinig actie dat dit nieuws ze niet zal dwingen tot het brengen van een oplossing. Voorlopig kijkt hij dus nog tegen een oud autowrak aan als hij ’s ochtends de gordijnen opendoet. Misschien doet het de eigenaar wel besluiten om de villa te verkopen. “Te koop: zeer moderne villa met prachtig uitzicht op een oude Citroën BX”!