Waarom moet je betalen voor een parkeervergunning?

Als je voor een parkeervergunning betaalt, betaal je dus voor een parkeerplek. Je moet voor deze parkeerplek betalen aangezien je in het centrum woont, en hier eigenlijk niet veel plekken zijn. Als je een auto hebt, wil je natuurlijk wel dat de auto dichtbij staat. Ook is het fijn als een auto een beetje in jouw zicht vanuit je huis staat, zodat je de auto in de gaten kan houden wanneer er iets gebeurt.

Het geld dat je uitgeeft aan deze plek gaat dus naar de gemeente. De gemeente kans zelf bepalen wat ze met dit geld doen, maar vaak word het budget ingezet voor het onderhoud en handhaving.

Hoeveel moet je betalen voor een parkeervergunning in jouw stad?

Hoe betaal je jouw parkeervergunning?

Via de website van jouw gemeente vind je vaak de stappen die je moet doen om jouw parkeervergunning te betalen. De betaalmogelijkheden kunnen per gemeente verschillen. Bij sommige gemeentes heb je de optie om bijvoorbeeld per kwartaal of half jaar te betalen, terwijl je bij andere gemeentes wel direct voor het hele jaar moet betalen. Alle gemeentes bepalen dit voor zichzelf.

Hoeveel moet je betalen voor een parkeervergunning in jouw stad?

De prijsveranderingen in 2023

Dit jaar zijn de prijzen van een parkeervergunning weer veranderd. Sommige zijn enorm gestegen, terwijl andere juist gedaald zijn. Zo staat Utrecht op dit moment op plek nummer één. Per jaar betaal je namelijk (op de duurste parkeerzone) zo’n €578,00. Op de laagste plek staat Hellendoorn. Daar hoeven centrum bewoners maar €18,90 per jaar te betalen.

Dat Utrecht op nummer één staat is best wel opmerkelijk. Je zou namelijk denken dat Amsterdam daar zou staan. De hoofdstad staat dan ook op plek nummer twee. Hier betaal je €574,18 voor een parkeervergunning. Amsterdam is in vergelijking tot vorig jaar ook niets omhoog gegaan. De prijs in Utrecht is in vergelijking tot vorig jaar wel ongeveer met 14% gestegen. Wat opvalt, is de prijs in Rotterdam. Deze is met 14,6% gedaald en bedraagt nu ‘slechts’ €98,40. Benieuwd hoeveel een parkeervergunning kost in jouw woonplaats? Bekijk dan deze link.