De wachttijden van Rolex maken pre-owned horloges interessanter

De beruchte wachtlijsten van Rolex weerhouden veel van ons ervan om een horloge van het wereldberoemde horlogemerk aan te schaffen. Voor de populaire Rolex Daytona en GMT-Master II is de wachttijd inmiddels opgelopen tot zo’n 20 jaar. Daar gaan we natuurlijk niet op wachten. Bovendien betaal je als klant niet de prijs zoals die op de website staat aangegeven. Als de prijs toeneemt binnen die 20 jaar van (bijvoorbeeld) 16.000 euro naar 20.000 euro, betaal je na de jarenlange wachttijd simpelweg 4.000 euro meer dan op het moment van inschrijven. Een fabrieksnieuw Rolex horloge is dus vrijwel onverkrijgbaar en zijn in de winkels daarom ook nooit aanwezig. Vaak liggen er enkel showmodellen in de etalage. Dat deze modellen niet te koop zijn, wordt dan vaak al duidelijk aangegeven. “For Exhibition Only”, is de tekst die horlogeliefhebbers vaker treffen als het gaat om Rolex horloges. Dit is de top vijfmooiste pre-owned Rolex horloges.

Gelukkig is er een oplossing! Zo is het mogelijk om je Rolex pre-owned aan te schaffen. Pre-owned houdt in dat het horloge reeds een eigenaar heeft gehad en dus niet meer fabrieksnieuw is. Plat gezegd gaat het om tweedehands klokken. Deze zijn dan niet helemaal afgeleefd, bekrast of beschadigd, maar zijn door de juwelier vaak gepolijst en worden in topstaat te koop aangeboden. Met het blote oog is dus niet te zien of het horloge al twee jaar is gedragen of net uit de fabriek van Rolex is komen rollen. Voor dit soort pre-owned horloges is vaak geen wachttijd en kan je ze direct uit de winkel meenemen. Meteen betalen en dragen dus!

Het enige nadeel is dat sommige modellen voor boven de retailprijs verkocht worden. Dat wil zeggen dat het tweedehands horloge duurder is dan een gloednieuwe die nog in de verpakking zit. Een Rolex Submariner (referentie 124060) kost fabrieksnieuw bijvoorbeeld 9.500 euro terwijl de pre-owned juweliers er een prijskaartje van zo’n 10.950 euro aan hangen. Dat is een nadeel, maar er is dan geen wachttijd van toepassing en tijd is immers geld. Dit geldt niet voor alle modellen en sommige vintage horloges zijn soms zelfs goedkoper dan de meest recente uitvoering. Er zitten dus ook wel degelijk betaalbare horloges tussen.

Rolex Yacht-master 40

Een horloge binnen Rolex dat vaak wordt onderschat is de sportieve Rolex Yacht-master 40. Het model (referentie 16622) heeft veel weg van de Submariner, maar is minder populair. Dat maakt het horloge niet minder mooi, maar wel een stuk betaalbaarder. De diameter is hetzelfde, maar de bezel volledig in het witgoud. Dat geeft het horloge extra veel glas en opvallender dan de Rolex Submariner. Door middel van de getallen op de bezel kan er een tweede tijdzone worden ingesteld en op de wijzerplaat is bovendien de datum af te lezen middels de bekende datumcomplicatie. De allernieuwste Yacht-master (2023) kost een dikke 14.500 euro, terwijl de Yacht-master 40 (2002) in de pre-owned boetiek voor slechts 8.650 euro te koop ligt. Geen wachttijden of interesselijsten, deze kan je na het afrekenen meteen om!

rolex yacht-master 40 pre-owned

Rolex GMT-Master II 40

De Rolex GMT-Master II is één van de meest populaire modellen die Rolex ooit heeft uitgebracht. Het is een heus icoon in de geschiedenis van het Zwitserse horlogemerk. Het model werd in de jaren ’50 geïntroduceerd als ’toolwatch’. Het horloge was vooral bedoeld voor piloten en reizigers. Oorspronkelijk werd het klokje in samenwerking met de vliegmaatschappij Pan American Airways ontwikkeld. Op het horloge is namelijk, net zoals bij de Yacht-master, een tweede tijdzone in te stellen. Dit kan echter per 24 uur in plaats van per uur (zoals bij de Yacht-master en Submariner). Hierdoor konden piloten van Pan American Airways zien hoe laat het thuis was als zij onderweg waren. Het horloge heeft dus ook een extra wijzer. Het design en de geschiedenis van het horloge maken het één van de meest gewilde modellen van Rolex. In de winkel kost de Rolex GMT-Master II zo’n 17.500 euro. Tweedehands bij een erkende Rolex-dealer kost het model ongeveer 16.950 euro.

Rolex GMT-Master II 40

Rolex Datejust 36

De liefhebbers zullen dit horloge ‘de klassieker’ van Rolex noemen. Het model wordt vaak, een beetje oneerbiedig, het instapmodel van Rolex genoemd. Het klopt echter dat het binnen Rolex één van de best betaalbare horloges is. De Datejust 36 is een allround horloge en past bij iedere outfit of gelegenheid. Een Datejust staat goed onder een overhemd, T-shirt en zelfs sportshirt. Dat maakt het horloge goed draagbaar en kan je dus elke dag van de week om je pols doen. De diameter van het horloges is 36 millimeter en dus niet heel groot en niet heel klein. Het mooie aan dit model is dat het een heel innovatief horloge is als we kijken naar de geschiedenis ervan. De Rolex Datejust was het eerste horloge dat beschikte over de datumfunctie. Het is iets wat we in de tijden van de Applewatch bijna niet kunnen voorstellen, maar destijds was het een enorme mijlpaal binnen de horlogewereld. Naast de datumfunctie is op de Datejust enkel de tijd af te lezen. Dat maakt het horloge iets rustiger en simplistische dan de GMT-Master II. Vaak wordt de Rolex Datejust 36 teruggevonden op de iconische Jubilee-band. Dat is een horlogeband bestaande uit complexe schakels. Een fabrieksnieuwe versie kost zo’n 9.300 euro. Een vintage exemplaar uit omtrent 1980 kost meestal rond de 6.300 euro.

rolex pre-owned datejust 36

Rolex Day-Date 36

De Rolex Day-Date 36 heeft voor de niet-kenners misschien wat weg van de Datejust 36. Er zijn echter een aantal grote verschillen. De Day-Date werd in 1956 uitgebracht en zorgde voor de tweede mijlpaal van Rolex als het gaan om complicaties. De Day-Date was het eerste horloge waarop de tijd, datum én dag konden worden afgelezen. Het is dus wel zo dat de Day-Date vanuit de Datejust is ontstaan. Als de Datejust er niet was geweest, was de Day-Date er ook niet geweest. De Day-Date werd echter een stuk luxer gemaakt dan zijn voorganger. Zo werd er gebruik gemaakt van verschillende (zeer kostbare) edelmetalen en werd er bovendien een nieuwe horlogeband geïntroduceerd. De Day-Date 36 kwam onder andere in het 18-karaats geelgoud en zelfs in platina. Daarnaast wordt er veel gevarieerd als het gaat om het materiaal van de wijzerplaat. Sommige Day-Date’s hebben de bekende ‘champagne-dial’ en andere beschikken over een ‘wooden-dial’ (een wijzerplaat gemaakt van hout). De horlogeband is typisch Rolex en wordt de ‘President Bracelet’ genoemd. Het is een aparte manier waarop de schakels aan elkaar bevestigd zijn en de sluiting is in de band weggewerkt. Hierdoor ziet het horloge er zeer elegant uit. De nieuwste versie van de Rolex Day-Date 36 is circa 43.000 euro waard. De tweedehands modellen gaan helaas niet voor minder weg. In sommige gevallen is een pre-owned Day-Date duurder dan een fabrieksnieuwe.

rolex day date 36

Rolex Submariner Date

Als we het over horloges van Rolex hebben mogen we de Submariner Date uiteraard niet overslaan. Dit horloge is het iconische duikhorloge met een waterdichtheid tot maar liefst 200 meter diepte. Het is geen patserige of erg opvallende klok, maar is desondanks zeer gewild bij horlogeliefhebbers. Toen dit model voor het eerst werd uitgebracht door Rolex hing er een prijskaartje aan van zo’n 200 euro. Het is bijna niet voor te stellen, maar het horloge is inmiddels rond de 10.000 euro waard. De populariteit van de Submariner Date lijkt ook alleen maar toe te nemen en de prijs van een tweedehands variant is dus erg duur. Als je het horloge vandaag de dag zou aanschaffen, nadat je dus jarenlang op een wachtlijst hebt gestaan, moet je 10.700 euro afrekenen. Pre-owned kost een soortgelijk horloge gemiddeld 11.850 euro. Daar krijg je dan wel een complete set voor, dus de originele doos en papieren zijn daarbij inbegrepen.

rolex submariner date