Ken jezelf

Wees bewust van hoe je zelf in het leven staat en wat je prettig en juist onprettig vindt. Je zult jezelf allereerst bewust moeten maken van jouw leerproces, dit heet metacognitie. Metacognitie is de studie die de kennis(-verwerving) zelf tot onderwerp van studie heeft; kennis over kennis. Om dit te kunnen doen zul je goed naar jezelf moeten kijken en op moeten schrijven hoe jij je voelt. Als jij zeker bent over jouw mindset en deze op papier hebt gezet, dan laat je deze aan vrienden, collega’s en je partner zien. Accepteer en verwerk de feedback die je hierop ontvangt. Kijk eens in de spiegel, bevalt het wat je ziet? Ja, prima. Nee? Dan zul je jouw bewustwording en denkwijze moeten aanpassen.

Geloof in jezelf

De woorden die we tegen onszelf zeggen zijn krachtig. Deze woorden zetten de toon van onze innerlijke gevoelens. Ze kunnen voor nare gedachten zorgen waardoor je aan jezelf kunt gaan twijfelen. Je zult controle moeten nemen over dit stemmetje in je hoofd en jezelf moeten bewijzen dat dit stemmetje bullshit is. Maak van iets negatiefs iets positiefs.

Verander je routine

Probeer de denkgewoontes die je al jarenlang hebt uit te dagen. Gewoontes zijn paden in je hersenen die je al erg vaak hebt bewandeld. Je kent deze paden door en door, daarom kan het soms lastig of eng zijn om een nieuw pad aan te leggen. Verander je routine en denkgewoontes. Probeer eens een andere route naar je werk, een andere kroeg of praat tegen iemand die je niet kent. Als je jezelf blijft uitdagen, verander je automatisch je mindset.

man man positivere mindset

Wie goed doet, goed ontmoet

Maak de mensen om je heen gelukkig. Denk je wel eens aan wat voor invloed de dingen die jij zegt en doet hebben op andere mensen? Wat zegt jouw team over je als je er niet bent? Zorg jij misschien voor die negatieve sfeer? Zet je eigen belangen eens opzij en help anderen gelukkiger te worden en hun doelen te bereiken. Toon je dankbaarheid en waardering en ontvang hier een goed gevoel voor terug.

Hou vast aan jouw normen en waarden

Wees reëel met jouw belangrijkste normen en waarden. Schoonheid vervaagt, kracht neemt af, materiële zaken verliezen hun glans. Laat oppervlakkige zaken op de achtergrond, wees eerlijk met jezelf over wat er echt toe doet. Die sportwagen maakt je écht niet net zo gelukkig als familie, vriendschap of muziek. Vorm je doelen rondom jouw persoonlijke waarden. Vergelijk jezelf niet met anderen. Denk in doelen, zodat je de beste versie van jezelf wordt.

Stap uit je comfort zone

Je comfort zone vergroten, kan pijnlijk zijn en het kost tijd. Als je een hekel hebt aan dansen, neem dan eens een dansles. Als je niet kan koken, probeer eens een recept. Haat je spinnen, pak er is een op. Hoe meer je jezelf uitdaagt, des te meer nieuwe paden je creëert in je hersenen.

man man positievere mindset 2

STOP!

Mannen, leef in het moment. Zorg dat je niet altijd bezig bent met wat je morgen gaat eten of wat je vanavond gaat doen. Mindfulness is echt niet voor iedereen, maar probeer eens twee minuten per dag bewust naar het moment te kijken. Wees bewust van je ademhaling, ontspan je spieren en laat je gedachtes varen.

Focus op uitkomsten

Wat zijn je doelen en wat is er nodig om deze te behalen? Je zult instinctief een plan op moeten zetten, maar wanneer dit plan niet werkt zul je opzoek moeten gaan naar een alternatief. Blijf iets anders proberen, totdat je het gewenste eindresultaat hebt bereikt.

Waardeer veranderingen

We leven in een tijdperk waarin veel veranderd. Je zult dus cognitieve flexibiliteit nodig hebben. Zeg ja tegen uitdagingen, maar wees erop voorbereid dat deze de eerste keren niet zullen lukken. Op deze manier leer je gemakkelijk in te spelen op onverwachte veranderingen.

Soms moet je bepaalde dingen van iemand anders horen of lezen, voordat je te beseft wat er moet veranderen.