Hugh Hefner & Playboy

De eerste Playboy ontstond 64 jaar geleden. Hugh Hefner sleutelde zijn eerste blad in elkaar aan z’n keukentafel. Destijds, 1953, werd Marilyn Monroe gezien als het boegbeeld voor vrouwelijke charme en schoonheid. Het was dan ook niet verbazingwekkend dat Hefner juist voor deze dame koos in zijn allereerste editie. Met slechts $600 begon zijn eerste stap naar wat later een imperium zou blijken.

Synchroon met het succes van zijn blootblad werd ook het mannelijk succes van Hefner naar ongekende hoogtes gestuwd. Hefner werd steeds vaker gespot met een hele groep wulpse dames om zich heen, terwijl hij flaneerde in z’n herkenbare zijden pyjama’s. De Playboy kende hoogtijdagen begin jaren 70, toen het blad werd verkocht met een oplage van een schamele zeven miljoen.

Waar het blad in eerste instantie werd afgedaan als goedkoop en vies, daar werd het later een stijlvol magazine. De Playboy bereikte een elitaire status en veel sterren wilde hier deel van uit maken. Iets wat Hugh Hefner niet had durven hopen daar aan zijn keukentafel.

La Révolution

Wat misschien nog wel het meest memorabele aspect aan de Playboy is, is het feit dat het blad een bepaalde taboe doorbrak. Waar seks tot die tijd voornamelijk een formaliteit was en niet open en bloot (juist ja) werd besproken in sociale kringen, daar veranderde Playboy die gedachtegang. Het was niet langer een activiteit die werd weggemoffeld, maar sex sells en Hefner liet blijken dat heren en dames van alle rangen en standen eraan deden.


Het blad toonde de wereld de schoonheid van seks, soms net over het randje, maar altijd met een frisse blik. Als gevolg hiervan wordt door velen geclaimd dat Hugh Hefner aan de basis stond van een soort seksuele revolutie. Om in Hefner’s eigen woorden te blijven:

De Boodschap die we brachten was simpelweg dat er niets mis is met seks en dat gewone, aardige vrouwen daar ook van houden. We stonden daarmee aan de wieg van de seksuele revolutie.

Het erfgoed van Playboy gaat dus veel verder dan een landgoed vol goedgemutste, wonderschone bunnies. Iets wat gerespecteerd mag worden aangezien het in eerste instantie niet met open armen werd ontvangen. We zijn Hefner dankbaar voor deze verandering en kunnen zeker in deze tijd zeggen dat het belangrijk is dat hij een dergelijk pad geplaveid heeft omtrent het onderwerp seks. 

Het icoon is overleden in het bijzijn van zijn familie op het landgoed van de Playboy Mansion. Ondanks dat het landgoed vorig jaar werd verkocht, mocht Hefner er blijven wonen tot zijn dood.