Knuffelen kent veel voordelen

Naast dat knuffelen natuurlijk erg prettig is, schijnt het ook nog eens goed te zijn voor je gezondheid. Zo zijn hier al meerdere wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan. Wanneer je gestrest bent, ben je bijvoorbeeld extra gevoelig voor een griep of verkoudheid. Uit een studie, die in het tijdschrift Psychological Science werd gepubliceerd, blijkt dat frequente knuffels je hier zelfs tegen kunnen beschermen. En mocht je toch ziek zijn, dan zijn de symptomen minder ernstig. Een leukere en goedkopere oplossing dan paracetamol, toch?

Ook is uit onderzoek gebleken dat frequente knuffels tussen partners en echtgenoten geassocieerd worden met hogere oxytocinespiegels. Maar wat is oxytocine nu eigenlijk? Oxytocine fungeert als hormoon en neurotransmitter en speelt een belangrijke rol bij het verbinden van sociale contacten met gevoelens van plezier. Het wordt dan ook niet voor niks het ‘knuffelhormoon’ genoemd, en het staat ook wel bekend als het ‘gelukshormoon’. De oxytocine die vrijkomt tijdens het knuffelen zorgen naast een minder gevoel van stress ook nog eens voor een lagere bloeddruk en een lagere hartslag. Oxytocine deactiveert het pijncentrum in je brein, waardoor je na een knuffel met een geliefde ook minder pijn zal ervaren.

Cortisolniveau in je lichaam

Cortisol wordt ook wel het ‘stresshormoon’ genoemd, aangezien dit hormoon bij elke vorm van stress vrijkomt, zowel fysiek als psychologisch. Op een moment van stress komt er namelijk cortisol vrij om je lichaam alerter te maken en om eigenlijk in een soort vechtmodus te gaan, of om te vluchten. Het brengt je lichaam als het ware in een staat van paraatheid. Dit hormoon wordt in de bijnierschors aangemaakt. En wat blijkt? Knuffelen verlaagt wel degelijk het cortisolniveau in je lichaam.

knuffelen is gezond voordelen

Zo hebben onderzoekers van de University of Wisconsin een groep jongedames gevraagd om zonder enige voorbereiding een speech te geven en wiskundeproblemen op te lossen voor het oog van een stel vreemden. Meer dan logisch natuurlijk dat je hiervan in de stress raakt en het cortisolniveau in je lichaam dus omhoog schiet. Na de speeches ontvingen de dames in het onderzoek vervolgens een knuffel van hun moeder, spraken ze met hun moeder aan de telefoon of keken ze naar een emotioneel neutrale video. De personen die na de speech een knuffel kregen, hadden een uur na de presentatie een stuk lager cortisolniveau in hun lichaam in vergelijking met de andere meisjes.

Een beter leven ‘tussen de lakens’

Dat je nachtelijke escapades gezond zijn wisten we natuurlijk al. Want net als wat met knuffelen het geval is, versterkt ‘de daad’ ook je immuunsysteem en vermindert het de kans op hartproblemen. Zo stelt psycholoog Amy Muise van de Universiteit van York dat stellen die meer tijd besteden aan het naspel door te knuffelen, meer tevreden zijn met hun ‘leven tussen de lakens’ en daardoor uiteindelijk dus ook gelukkiger zijn met hun relatie in het algemeen.

Kortom, knuffelen is dus gezond en biedt veel voordelen. En los van het feit dat knuffelen veel gezondheidsvoordelen biedt, zijn er natuurlijk ook genoeg emotionele redenen en voordelen van een knuffel. Dus geef je beste vriend, huisdier of partner maar een dikke knuffel!

Naast knuffelen zijn er nog meer natuurlijke remedies tegen stress en angst.