Elektrisch rijden is populairder dan ooit in Nederland

Elektrisch rijden is in 2023 populairder dan ooit in Nederland. Vorig jaar werden er 312.129 nieuwe personenauto’s verkocht en 73.305 daarvan waren volledig elektrisch. In de eerste drie maanden van 2022 werden zo’n 6500 elektrische auto’s aan consumenten afgeleverd. Ongeveer twee derde werd gekocht en de rest werd geleased, blijkt uit cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en RDC. Momenteel bedraagt het marktaandeel van elektrische auto’s maar liefst 23,5 procent. Maar welke elektrische auto’s zien we het meeste rondrijden in ons kikkerlandje?

 

De meest populaire EV’s in Nederland

De elektrische Kia Niro is met een marktaandeel van 9 procent de grote winnaar, gevolgd door de Fiat 500 (8 procent) en de Peugeot 208 (7 procent). Het zijn niet alleen de gloednieuwe EV’s die populair zijn. De vraag naar occasions is namelijk groter dan ooit. In 2022 werden er in het eerste kwartaal ruim 7.500 elektrische occasions aan particulieren verkocht. In vergelijking met dezelfde periode van 2021 is dat zeker drie keer zoveel. Op het gebied van occasions is de Renault Zoë met een marktaandeel van ruim 14 procent het populairste model. Ook zijn de Nissan Leaf met 9 procent en de Volkswagen Golf met ruim 7 procent zeer populair binnen dit segment.

meeste populaire elektrische auto kia niro

In het eerste kwartaal van 2023 werden er meer dan 12.000 elektrische personenauto’s geregistreerd. In vergelijking met alle gekentekende auto’s komt dit neer op zo’n 16 procent. Ruim de helft van de EV’s was voor particulier gebruik en de andere helft voor zakelijk.