10. Busteni, Roemenië

De populaire serie Wednesday, met een glansrol voor Jenna Ortega, zette het Roemeense Busteni op de kaart. De serie baseerde zich op de fictieve Addams Family, en welke omgeving leent zich nu beter voor deze setting dan het land van de vampieren en de angstaanjagende kastelen. De serie was dan ook een enorme hit op Netflix, waardoor het animo voor reizen naar Roemenië fors steeg. De zoekopdrachten naar vluchten naar en hotels in Boekarest steeg maar liefst met 55% ten opzichte van de situatie voor de Netflix-serie. Het kasteel Catacuzino in Busteni, waar de serie gedeeltelijk is opgenomen, werd overladen met groepen toeristen. Deze plek werd in de serie gebruikt voor exterieuropnames voor de Nevermore Academy.

9. De Schotse Hooglanden

Dankzij de dramaserie Outlander groeiden de Schotse Hooglanden voor veel toeristen uit tot een populaire reisbestemming. De zevendelige televisieserie, waarin tijdreizen centraal staat, speelt zich af op verschillende locaties in Schotland. Zodoende zagen veel locaties in Schotland een stijging wat betreft toerisme van 45 tot wel 200 procent. Op veel plekken worden inmiddels speciale rondleidingen gegeven, die in het teken staan van het creëren van de Outlander-ervaring. In 2025 verschijnt het achtste en laatste seizoen van de serie. Nieuwe locaties die in dit laatste seizoen worden gebruikt zullen ongetwijfeld ook hoog op het verlanglijstje van de fans komen te staan.

schotse highlands

8. Richmond, Verenigd Koninkrijk

De Londense wijk Richmond kreeg naamsbekendheid vanwege de hitserie Ted Lasso. Nadat het tweede seizoen gelanceerd werd, steeg de interesse in de tamelijk onbekende wijk met maar liefst 160 procent. Tegen de tijd dat het derde seizoen uitkwam, was er opnieuw een verdubbeling te zien van het aantal toeristen. Opvallend was dat dit vooral buitenlandse toeristen waren uit landen als Amerika, Japan, Australië en Canada. Een karakteristieke locatie die in de serie gebruikt wordt is de Ted Local Pub. Richmond speelde daar handig op in door speciale Ted Lasso Tours te organiseren, die je meeneemt naar deze pub en het denkbankje, die ook een belangrijke rol in de serie speelt.

7. Bath, Verenigd Koninkrijk

In het zuidwesten van Engeland bevindt zich het plaatsje Bath, waar de populaire Netflix-serie Bridgerton is opgenomen. De stad heeft hierdoor een enorme economische boost gekregen: het toerisme was sinds lancering van de serie goed voor een slordige 1,9 miljoen dollar. Er zijn verschillende opnamelocaties gebruikt in de stad, dus de fans van Bridgerton kunnen hun ogen uitkijken. Natuurlijk heeft de stad hier gebruik van gemaakt door bijvoorbeeld fietstochten aan te bieden langs de verschillende locaties. Daarnaast bieden hotels diverse Bridgerton-rondleidingen en afternoonteas aan om fans onder te dompelen in de verhaalwereld van regenten en vorsten.

6. Pasadena, Californië

Het is dan misschien alweer een tijdje geleden, maar de Twilight-films hadden een enorme impact op het toerisme. Sterker nog: het toerisme is vrij stabiel gebleven sinds de hoogtijdagen van Twilight. Toeristen blijven terugkeren naar de plek waar het voor Edward Cullen en Bella Swan allemaal begon. De stad ten noordoosten van Los Angeles is daarmee nog altijd populair, evenals opnamelocaties in staten als Oregon en Washington. In november 2023 werd zelfs nog een huis verkocht voor 12 miljoen dollar, omdat hier een iconische scène tussen Bella en Jacob is opgenomen – nota bene op een bankje vóór dit huis. Dit huis stond ook in datzelfde jaar ook hoog op het lijstje van filmlocatie-stops bij toeristen.

mooie vakantiebestemmingen films en series populairmooie vakantiebestemmingen films en series populair

5. Brisbane, Australië

Dat een steegje in de Australische stad Brisbane een toeristische trekpleister kon worden bleek na de film Thor: Ragnarok. In het centrale zakendistrict van Brisbane bevindt zich namelijk Esk Lane, dat diende als belangrijk decor voor deze film. Het kostte in 2016 maar liefst vier dagen om de scène die zich in deze steeg afspeelde op te nemen, vanwege nieuwsgierige fans die graag een kijkje kwamen nemen op de set. Dat was ook niet zo gek, want in de film speelden onder andere topacteurs Chris Hemsworth, Tom Hiddleston en Cate Blanchett mee. Esk Lane groeide uit tot een van de populairste filmlocatie-stops onder toeristen.

4. Boedapest, Hongarije

Hoewel de eerste twee seizoenen van de serie The Witcher werden opgenomen op verschillende plekken in Europa – waaronder Slovenië, Polen en het Verenigd Koninkrijk – zag vooral Boedapest in Hongarije het toerisme stijgen. En dat was ook geen geringe stijging: het aantal toeristen steeg met maar liefst 170 procent! Waarom? Dankzij de iconische openingsscène van de serie, die in Boedapest is opgenomen. Hierin wordt namelijk het kasteel Vajdahunyad getoond, een plek die ook populair is vanwege de relatie met Vlad III Dracula van Wallachia. Het kasteel diende namelijk eveneens als zijn gevangenis en is zodoende waarschijnlijk de grote inspiratiebron geweest voor de Dracula verhalen. Je kunt je dus afvragen of de serie The Witcher een grote bijdrage geleverd heeft aan het oprukkende toerisme in Boedapest.

3. Taormina, Sicilië

Het ongekende succes van de HBO-serie The White Lotus was voor een groot gedeelte te danken aan actrice Jennifer Coolidge. Echter speelde ook de ongekend mooie omgeving van het Italiaanse eiland Sicilië – het decor voor het tweede seizoen van de serie – een belangrijke een rol. Vooral bergdorp Taormina profiteerde enorm van het succes van de serie. Ondanks dat Sicilië al jarenlang een toeristische hotspot is, steeg het aantal toeristen met maar liefst 300 procent na lancering van The White Lotus. Het eiland belandde zelfs in de top 10 meest bezochte vakantiebestemmingen. Een groot deel van de serie werd gefilmd in het San Domenico Palace, gelegen in de bergen van Taormina. Vele toeristen wilden dit prachtige paleis met eigen ogen aanschouwen. Er is een derde seizoen van The White Lotus aangekondigd, dat zich zal afspelen in Thailand. Houd die bestemming dus in de gaten!

Taormina, Sicilië

2. Petra, Jordanië

Al sinds de jaren 70 zijn de films van Star Wars zeer populair. Veel fans vroegen zich echter af waar de epische gevechtsscènes in rotsachtige rode woestijnen plaatsvinden. Het bleek opgenomen te worden in de marsorde woestijnen nabij de heilige stad Petra in Jordanië, evenals het nabijgelegen Wadi Rum. Onder andere Stars Wars: The Rise of Skywalker en Rogue One bevatten beide scènes die zich afspelen in deze Jordanese woestijn. De populariteit van Petra is overigens niet alleen te verklaren vanwege Star Wars: ook films als Indiana Jones and the Last Crusade, Prometheus, Dune en The Martian werden in deze stad opgenomen.

1. Astoria, Oregon

De cultklassieker The Goonies was een regelrechte hit in de jaren 80, maar de ziel ervan leeft kennelijk nog altijd voort. De huizen in de stad Astoria, in de Amerikaanse staat Oregon, speelden een prominente rol in de film en zijn nog altijd intact. Daardoor is Astoria wereldwijd nog één van de meest bezochte filmsteden. De huizen uit The Goonies staan zelfs in de top vijf van populairste filmlocaties van de wereld. Daar zijn de eigenaars van de huizen overigens niet zo heel blij mee, aangezien dit een enorme stroom aan toeristen tot gevolg heeft.