Waarom drugs doen wanneer je ook kan sporten voor hetzelfde effect?

Sporten en drugs. Wellicht zou je de twee niet snel naast elkaar zetten, maar er zijn verrassend veel gelijkenissen: endorfine, dopamine en serotonine. Waarom drugs doen wanneer je ook kan sporten voor hetzelfde effect? Een goede workout is namelijk alles wat we nodig hebben voor dat euforische gevoel – Exerhigh. Topsporters kennen dit gevoel, maar een training van 30 minuten per dag is al genoeg voor zo’n heerlijke cocktail van chemische stofjes. Om meer mensen aan het sporten te krijgen, focust het Zweedse sport fashion brand Björn Borg met de campagne Chase the Exerhighs op het feelgood effect van lichaamsbeweging.

Want wat gebeurt er nou eigenlijk in je hoofd wanneer je sport? Lennart Hogman, hoofddocent en onderzoeker in de cognitieve neurowetenschap aan de Universiteit van Stockholm, legt uit: “Neurotransmitters endorfine, dopamine en serotonine worden geactiveerd in je hersenen en het effect daarvan is te vergelijken met dat van drugs. Drie kwartier rennen staat qua rush gelijk aan een dosis morfine, maar dan zonder de negatieve bijwerkingen. Een Exerhigh is juist goed voor je brein, zowel op de korte als op de lange termijn. Het verbetert niet alleen je stemming, maar ook je cognitieve functies.” Kortom: strak lijf, goed humeur, helder hoofd.

amsterdamse pop up store MAN MAN

Wil jij de ultieme Exerhigh ervaren?

Ben jij benieuwd naar dit fenomeen? Wij hebben enkele tips waarmee jij de Exerhigh ervaart als nooit tevoren:

  • Kies voor een ritmische sport, zoals rennen of fietsen (spinnen mag ook)
  • Beweeg tenminste 30 tot 45 minuten per dag
  • Hou vol: hoe fitter je wordt, hoe groter de kans op een Exerhigh

Amsterdamse pop-up store

Vorige week werd in het centrum van Amsterdam een revolutionaire pop-up store geopend. In deze shop konden klanten hun drugs inruilen tegen sportkleding.

Je hebt geen dope nodig om je high te voelen – Ga gewoon sporten!

De winkel trok behoorlijk de aandacht. Bezoekers kregen in ruil voor de drugs die zij inleverden items uit de limited edition Björn Borg collectie met exclusieve illustraties van Patrick Saville. “Het is geweldig om te zien hoe het brein reageert op sporten, die boost van euforie. De hoeveelheid stimulerende stoffen die dan in je hersenen vrijkomt, is waarschijnlijk in veel landen verboden…” aldus Jonas Lindberg Nyvang, Marketing Director bij Björn Borg.

 

Bovendien hebben drugs een negatief effect op jouw sportprestaties: dit is wat XTC, Cocaine, GHB en Cannabis namelijk met je sportprestaties doet.