Agrifood MKB-ers brengen brood op de plank

De huidige situatie van de wereld, klimaatverandering en armoede beperken de beschikbaarheid en kwaliteit van voedsel in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Wereldwijd is ongeveer een op de negen mensen ondervoed, terwijl de werkloosheid en armoede in ontwikkelingslanden groeit.

Ten zuiden van de Sahara worden jaarlijks ruim 3 miljoen banen gecreëerd, terwijl er 12 miljoen jongeren toetreden tot de arbeidsmarkt. “Kleine en middelgrote agri-food ondernemers in deze landen brengen letterlijk en figuurlijk brood op de plank en spelen dus een belangrijke rol in de duurzame oplossing van deze problemen”, zegt Ruerd Ruben, professor Voedselzekerheid en waardeketens aan de Wageningen Universiteit.

plusplus

Jaarlijks financieringstekort van 144 miljard euro in agri-food sector

Boeren en middelgrote ondernemers zijn een banenmotor en kunnen zorgen voor voldoende vers voedsel, maar er is één groot probleem: ze hebben geen toegang tot betaalbare financiering. De bedrijven zijn vaak te klein voor een lening van de bank en te groot voor microkrediet. Het jaarlijks financieringstekort voor dit soort agri-food ondernemers wordt geschat op 144 miljard euro. Peter Heijen, directeur van PlusPlus: “Het financieren van MKB-ers in de Agrifood sector in deze landen is risicovol. Met PlusPlus willen we de financiële sector overtuigen dat het kan.”

Geld uitlenen is het nieuwe doneren

Via PlusPlus kunnen particulieren nu helpen door rechtstreeks geld uit te lenen aan een bedrijf naar keuze. “We vragen burgers in Nederland om een rechtstreekse financiële relatie aan te gaan met ambitieuze kleinschalige ondernemers in ontwikkelingslanden”, zegt Heske Verburg, directeur van Solidaridad. Het gaat voorlopig om leningen zonder rente, maar mét een hoge impact. Zodra de leningen worden terugbetaald, kan het geld opnieuw worden ingezet. Zo wordt het ingelegde bedrag a gift that keeps on giving: van eenmalig doneren naar geld dat telkens opnieuw impact genereert.

geld investeren in ontwikkelingslanden

“Een impactinvestering is echt effectief als je geld investeert waar anderen dat nog niet doen”, zegt prof. dr. Paul Smeets, professor Filantropie en Duurzame economie aan de Universiteit van Maastricht. “MKB-ers in de agrifood sector in ontwikkelingslanden hebben vaak geen toegang tot financiering, wat de kans op duurzame impact van leningen aan deze groep vergroot.”

Ondernemers in Kenia en Indonesië geven de aftrap

Humphrey Kaigi Mburu van Sereni Fries uit Kenia en Tobias Garrit van Pod Chocolate in Indonesië zijn de twee eerste ondernemers die op PlusPlus om financiering voor hun bedrijfsplannen vragen. Op plusplus.nl is veel informatie over deze bedrijven verzameld.

PlusPlus startte 24 augustus met een publiekscampagne en is een initiatief van ontwikkelingsorganisaties Solidaridad en ICCO, in samenwerking met crowdfundingplatform Lendahand en fair-business developer Truvalu.