Pindakaas en gezond leven, wat is het verband?

Pindakaas en gezondheid gaan hand in hand, maar het is belangrijk om te weten welke soorten het gezondst zijn. 100% pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd suiker en zout zijn goede keuzes, volgens de Schijf van Vijf. Hierdoor zijn ze gezond als broodbeleg, zelfs voor kinderen. Let wel op: veel potten pindakaas bevatten toegevoegd zout en suiker, wat minder gezond is.

In het broodbeleg zitten hoofdzakelijk gemalen pinda’s. Pinda’s zijn eigenlijk geen noten maar peulvruchten, hoewel ze qua eigenschappen en samenstelling tot noten worden gerekend. Sommige soorten pindakaas bevatten echter ook olie, zout en/of suiker. Kies daarom bij voorkeur voor varianten zonder toegevoegd zout en suiker voor een gezondere keuze.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van pindakaas?

Naast het feit dat het smeersel gewoonweg erg lekker is, biedt het ook gezondheidsvoordelen. Noten en pinda’s beschermen bijvoorbeeld tegen hartziekten door het verlagen van het LDL-cholesterol en verminderen daarmee de kans op hartproblemen. Dit effect is waarschijnlijk te danken aan de aanwezigheid van veel onverzadigde vetten in noten.

pindakaas

Een heuse boost van je testosteron

Sterker in de sportschool én een betere drive in bed? En dat allemaal door één eetlepel van dit zogeheten wondermiddel naar binnen te werken? Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch is het mogelijk dat pindakaas een impact op jouw testosteron, het belangrijkste mannelijke hormoon dat onder andere de drift en fysieke kenmerken beïnvloedt, kan maken.

Hoewel er nog geen sluitend bewijs is over de effecten van het beleg op testosteronniveaus, kunnen bepaalde voedingsstoffen in pindakaas verschillende effecten hebben. Enerzijds kan het testosteron mogelijk verminderen vanwege het hoge vetgehalte, voornamelijk bestaande uit enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten. Uit onderzoek blijkt dat maaltijden met dergelijke vetten tijdelijk de testosteronniveaus kunnen verlagen.

Anderzijds kan het smeersel ook bijdragen aan het verhogen van testosteron door zijn rijke voedingsprofiel. Pindakaas levert bijvoorbeeld magnesium, arginine en zink, allemaal belangrijke voedingsstoffen die geassocieerd worden met een gezonde testosteronspiegel.

Kortom, een lepel pindakaas per dag kan een positieve bijdrage leveren aan je gezondheid, dankzij de voedingsstoffen die het bevat. Naast het verbeteren van je humeur door de aanmaak van serotonine, biedt pindakaas ook potentieel voor het ondersteunen van testosteronspiegels, vooral als onderdeel van een gebalanceerd dieet.

Geniet dus gerust van je dagelijkse portie flinke smeersel op je brood, maar vergeet niet om te kiezen voor de gezondere varianten zonder toegevoegde suiker en zout. Zo geef je jezelf én je gezondheid een welverdiende boost!