Oefening van Pierre Gasly maakt je fundament sterker

Pierre Gasly krijgt hulp van de beste fitnesscoaches in het vak als het op de juiste oefening aankomt. Maar ook jij hebt er dus baat bij. Het zit ‘em in de ‘core’ namelijk – de spieren bij de buik en onderkant van de rug om precies te zijn. En dat deel versterken is niet alleen handig voor een coureur die stelselmatig de zwaartekracht uitdaagt. 

Je core is het fundament van jouw kracht. Ook bij het zitten – intussen bekend als het nieuwe roken. Het is onterecht een vaak vergeten en overgeslagen gebied bij training, één die het aflegt tegen schijnbaar zichtbaardere gains.

Je core is de basis van je kracht

Want wie ooit een boks-les bezocht, weet dat de kracht van de klap begint bij de houding van de benen: daar waar de lichaamsmassa als eerste omgezet wordt tot kracht. En de punch echt momentum krijgt: de draaibeweging vanuit de heupen, naar boven, via het middenrif. Je core dus.

Het is ’t centrum van je kracht en stabiliteit: banded rotation training. In principe is het idee erachter simpel. Je traint het middenrif door die te roteren, het liefste in combinatie met een weerstand in de vorm van gewichten of een rubberen band. Het lijkt niet intens, maar omdat de torso omhuld is door spieren, verbrand je met deze groep trainen veel calorieën. 

Pierre Gasly niet enige die baat heeft bij banded rotation

De vaak gemaakte fout bij buiktraining is het beperken ervan tot oefeningen als sit-ups en de benen in een statische, verticale beweging optillen. Een gemiste kans! Een sixpack komt namelijk veel eerder als er ook met banded rotation gewerkt wordt.

Die zichtbare resultaten zijn tenslotte leuk meegenomen. Bovenal profiteert je ruggengraat enorm van een sterkere core door banded rotation. De betere ondersteuning van de spiergroepen rondom de buik stabiliseert namelijk je ruggengraat. En dat heeft niet alleen invloed op een betere, rechtere zithouding en postuur. Ongeacht of je racet zoals Pierre Gasly. Want als je langdurig zit, op kantoor bijvoorbeeld, dan ben je veel weerbarstiger tegen rugpijn door de extra steun. 

Zie de video waarop Pierre Gasly de banded rotation doet hier