Brute Engelse gangsterserie

Nu had Cillian Murphy zeker geen onverdienstelijke carrière tot dan toe, maar de rol van Thomas Shelby, de leider van de Peaky Blinders-gang, is toch wel zijn meest iconische acteerklus tot op heden. Peaky Blinders seizoen 5 zit er inmiddels aan te komen. De Peaky Blinders hebben echt bestaan in het Engelse Birmingham van na de eerste wereldoorlog. Ze danken hun naam aan het feit dat ze bekend stonden om de scheermessen die ze in de band van hun petten naaiden. Ze wisten hiermee menig straatgevecht met rivaliserende bendes te overwinnen.

Helemaal voor de wind gaat het de Peaky Blinders bende niet. Sam Neill speelt Chester Campbell, een bikkelharde rechercheur uit Belfast. Hij wordt naar Birmingham gehaald om orde op zaken te stellen en het korps weer in het gareel te krijgen. Campbell heeft het bovendien gemunt op de Peaky Blinders, wiens operatie hij kosten wat het kost plat wil leggen. Vier seizoenen lang was Cillian Murphy Thomas Shelby en met Peaky Blinders seizoen 5 komt daar nu een vervolg op.

Peaky Blinders seizoen 5

Peaky Blinders seizoen 5

Iets langer hebben we op Peaky Blinders seizoen 5 wel moeten wachten aangezien seizoen vier in november 2017 al gereleased werd. Maar goed, beter laat dan nooit, zo lijkt ons! Dit vijfde seizoen van Peaky Blinders brengt de serie de roerige jaren 30 in. Niet dat de jaren 20 nu zo economisch voortvarend waren voor Engeland en met name Birmingham, maar het decennium erna zou pas echt zwaar worden. Want terwijl de VS net uit de periode van de drooglegging zo rechtstreeks de Dust Bowl inrolde, stortte de beurzen in 1929 in, hetgeen voor een wereldwijde crisisperiode van zo’n tien jaar zorgde.

Armoede en de economische malaise spelen dus een grote rol in Peaky Blinders seizoen 5. Ook de angst voor het vreemde en de opkomst van fascisme zal in het nieuwe deel een rol gaan spelen. De eerste vier seizoenen telden ieder zes afleveringen van een uur. Voor seizoen vijf zal dit ook hoogstwaarschijnlijk weer het geval zijn.

Peaky Blinders seizoen 5

Wees erbij

Peaky Blinders seizoen 5 moet natuurlijk met een grootse ontvangst gevierd worden, en dat kan! Dat klopt, het nieuwe seizoen heeft een heuse wereldpremière in, waar kon het ook anders, Birmingham, en jij kunt erbij zijn. De BBC organiseert het premièrefeestje op 18 juli. Hiervoor worden kaarten verloot. Een ticket voor volgende week kun je hier regelen. Je moet er natuurlijk snel bij zijn, maar het is de moeite waard. Want hier wil jij absoluut bij zijn natuurlijk. In de Town Hall van Birmingham word je onder andere getrakteerd op een sneakpreview van de eerste aflevering van seizoen vijf. Vervoer van en naar Birmingham regel je daarbij wel zelf, maar je moet er dan ook wat voor over hebben.