1. Ga het gesprek aan

Het klinkt misschien als het intrappen van een open deur, maar communicatie binnen een relatie is belangrijker dan je denkt. Daarom zul je altijd moeten proberen transparant te zijn over je eigen gevoelsleven. Je partner kan namelijk niet ruiken hoe jij je ergens bij voelt. Als je partner aangeeft dat hij of zij graag wil verhuizen zul je dus open en eerlijk moeten zijn als jij dat liever niet wil, ook als misschien tot een discussie leidt. Een relatie is geven en nemen, maar over dit soort grote beslissingen is het verstandig eerst een goed gesprek te voeren. Geef het aan als je je niet goed voelt bij het nemen van deze stap en leg ook vooral uit waarom. Samen kom je er vaak wel uit.

2. Maak een wensenlijstje

Het kan ook voorkomen dat je wel bereid bent om te verhuizen, maar jullie het niet eens worden over de locatie. In dat geval kan het heel handig zijn om allebei een lijstje te maken met jullie wensen, waarmee je je prioriteiten en ideeën inzichtelijk maakt. Wil je bijvoorbeeld in de regio blijven wonen? Hou je van dorps of juist van stads? En wil je groter of juist kleiner gaan wonen? Daarnaast kun je opschrijven wat je absoluut niet wil, de zogeheten no-go’s. Als je beide lijstjes naast elkaar houdt, kun je gaan zoeken naar de overeenkomsten. Het is namelijk veel verstandiger om uit te gaan van wat jullie verbindt in plaats van wat jullie verdeelt. De no-go’s zijn ook belangrijk, omdat ze sturing geven in het zoekproces. Het is handig om bepaalde dingen gewoonweg uit te kunnen sluiten.

3. Sluit compromissen

Nogmaals, een relatie is geven en nemen. Compromissen sluiten is daarbij onvermijdelijk: je zult dus ook water bij de wijn moeten doen als het gaat om zaken als verhuizen. Dat wensenlijstje is handig, maar natuurlijk zul je niet alles kunnen uitvoeren. Je zult altijd moeten proberen om in het midden uit te komen, zodat voor beiden een passende woning gevonden zal worden. Misschien komen jullie tot de conclusie dat jullie wensen helemaal niet zo ver uit elkaar liggen en komen jullie eenvoudig dus een compromis. Het kan ook zijn dat de wensen verder uit elkaar liggen en jullie meer je best zullen moeten doen om naar elkaar toe te bewegen. Wees je er nogmaals van bewust dat dit geen beslissingen zijn waarbij je over één nacht ijs gaat, dus neem hier ook gerust de tijd voor.

4. Luister naar de wensen van je partner

Misschien wel de belangrijkste factor binnen dit soort kwesties is luisteren. Als je alleen maar in je eigen bubbel blijft hangen, zul je nooit tot een oplossing komen. Probeer je daarom ook te verplaatsen in je partner: wat vindt hij of zij en waarom? Misschien is het argument van je partner namelijk wel legitiemer dan die van jou, en wees daar dan ook eerlijk over. Als je partner bijvoorbeeld gaat dichter in de buurt van zijn of haar werk wil wonen – en dit voor jou niet uitmaakt – is het verstandig om dit te overwegen. Tegelijkertijd zal jouw partner er rekening mee moeten houden dat jij misschien graag dicht in de buurt van je ouders of je kinderen wil blijven wonen.