Bruine aanslag in de wc: hoe komt het eigenlijk?

Natuurlijk is het oplossen van een probleem aan de voorkant efficiënter dan aan de achterkant. Als je de oorzaak van bruine aanslag in de toiletpot dus weet, kun je het voorkomen. Echter is dat in dit specifieke geval nog niet zo eenvoudig: een toilet gebruik je namelijk als het goed is iedere dag, en dat zorgt dan ook voor de nodige rommel.

Bovendien is bruine aanslag – anders dan je misschien zult vermoeden – niet het resultaat van poepen of het niet goed schoonmaken van je wc-pot. De oorzaak van bruine aanslag is namelijk veel minder zichtbaar: in de meeste gevallen wordt deze veroorzaakt door stoffen die vrijkomen via urine. Ondanks de bruine kleur van de aanslag is de oorzaak van dit probleem dus wel degelijk het plassen.

Minerale zouten zijn de oorzaak van bruine aanslag

Omdat je na het plassen geen zichtbare sporen of viezigheid in de wc aantreft, zul je na afloop ook niet zo snel de behoefte voelen om het toilet eens grondig schoon te maken. Ondertussen hopen zich – zonder dat je het merkt – wel verschillende minerale zouten op onderin het toilet, zoals calcium, magnesium, kalium en natrium. Daarbij komt dat deze zouten een goede voedingsbodem vormen voor andere bacteriën. Het is daarom niet alleen vanuit hygiënisch oogpunt raadzaam om de bruine aanslag te verwijderen, ook uit gezondheidsoverweging moet je dit probleem zo snel mogelijk verhelpen. Hiervoor zijn onder andere speciale urinesteenverwijderaars op de markt gebracht, maar er is ook een veel simpelere én goedkopere optie!

Met deze twee producten verwijder je bruine wc-aanslag

Voor het verwijderen van bruine aanslag in de wc-pot heb je dus helemaal geen dure producten nodig. Het enige wat je hoeft te doen is bij de supermarkt een doosje kristal soda én een fles schoonmaakazijn halen. Daarna is het heel simpel: je voegt een beetje kristal soda en een beetje schoonmaakazijn toe aan de toiletpot en laat dit vijftien minuten intrekken. Vervolgens is het een kwestie van doortrekken en je wc is weer brandschoon!

Mocht je na het uitvoeren van deze handeling nog steeds last hebben van bruine aanslag, kun je overwegen het de volgende dag opnieuw te proberen. Zie de Instagram-video hieronder als bewijs:

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tomas Breemen (@handigetips__)