Henri Charrière

De echte naam van Papillon is Henri Charrière. Deze Franse schrijver is op 26 oktober 1931 veroordeeld voor de moord op een pimp genaamd Roland Le Petit. Charrière heeft altijd ontkent dat hij degene was die de moord gepleegd heeft. In dat geval zou hij jaren onterecht vastgezeten hebben. Hij heeft zijn verhaal na zijn straf opgeschreven in een boek. Critici zijn het er al jaren over eens dat Charièrre’s boek voor een groot deel niet waar zou zijn. Papillon werd na eerdere ontsnappingen overgeplaatst naar het gevangeniseiland Devil’s Island. Ontsnappen zou hier onmogelijk zijn, maar niet voor Papillon. Zijn boek werd in 1973 verfilmd met Steve McQueen en Dustin Hoffman. Het boek werd in 2017 opnieuw verfilmd met hoofdrollen voor Charlie Hunnam en Rami Malek. Het is die laatste versie die vanaf vandaag op Netflix te zien is.

Papillon

Papillon

Charlie Hunnam speelt de rol van het titelpersonage in Papillon uit 2017. Na een onterechte veroordeling voor moord wordt hij uitgezet naar Devil’s Island in Frans Guyana. Zijn straf is levenslang. Hij zal dus nooit meer van het eiland afkomen, maar Papillon laat het er niet bij zitten en is vastberaden te ontsnappen. Hij gaat een onwaarschijnlijke vriendschap aan in de gevangeniskolonie met Louis Dega, gespeeld door Rami Malek. Dega is een oplichter die schuldig is bevonden aan valsheid in geschriften. Hij is een kleine, eigenaardige man met een rond brilletje. In zijn eentje gaat Dega zijn tijd op Devil’s Island nooit overleven en daarom sluit hij zich aan bij Papillon. In ruil voor bescherming financiert Dega hun ontsnappingspoging.

 

Evenwichtig duo

Net zoals Steve McQueen en Dustin Hoffman in 1973, vormen Rami Malek en Charlie Hunnam een onwaarschijnlijk duo van twee mannen die niets met elkaar gemeen hebben behalve het lot dat hen is toebedeeld. Papillon is het brute verhaal van onverschrokkenheid, overlevingsdrang en doorzettingsvermogen. De film trof Malek middenin zijn opmars naar populariteit, met vorig jaar de rol van Freddie Mercury in Bohemian Rhapsody en volgend jaar de rol van schurk in Bond 25. We kennen Hunnam van de bikerserie Sons of Anarchy en hij was dit jaar in Triple Frontier te zien. Met Papillon heb jij sowieso een heerlijk filmweekend voor de boeg en staat vanaf vandaag op Netflix.

Netflix heeft meer voor je in petto. Bekijk de eerste trailer voor de nieuwe serie The Witcher.