Overwatch World Cup: Group Stage Paris

In de lobby van het hotel waar ik overnacht in Parijs hoor ik een groep jongens Nederlands praten. Ze dragen alle 5 een keycard waar met rode letters ‘pro’ op vermeld staat. Waar de gemiddelde Nederlander deze jongens zo voorbij zou lopen op straat, zijn dit grote spelers in de E-sport scène. Zij vertegenwoordigen namelijk Nederland tijdens de Overwatch Worldcup. In de voorrondes streden zij tegen Frankrijk, Engeland, Duitsland, Polen en Italië.

De games

Tijdens de groepsfase speelt elk team één keer tegen elkaar. Elke wedstrijd bestaat uit vier games waarbij de volgende maps worden gespeeld:

Game 1: Control map

Game 2: Hybrid map

Game 3: Aussault map

Game 4: Escort map

Het Nederlandse team mocht het toernooi aftrappen tegen Frankrijk, waarbij de Fransen meteen lieten zien wat ze in huis hadden. Nederland verloor de eerste wedstrijd met 0-4. Diezelfde dag kwam het Nederlandse team sterk terug tegen Duitsland en won met 3-1. De tweede dag hoefde Nederland slechts één wedstrijd te spelen en deze wonnen ze overtuigend met 0-4 van Polen. Op dag drie werd van Italië met 1-3 gewonnen, maar liet de UK haar kracht zien en verloor Nederland vervolgens met 4-0.

2018-09-16 / Photo: Robert Paul for Blizzard Entertainment

Door deze prestaties heeft het Nederlandse team tijdens de voorrondes een derde plek weten te bemachtigen. Helaas was dit niet genoeg voor een plek in de finale tijdens Blizzcon, maar met deze prestatie liet het team zien dat Nederland naast Frankrijk en de UK tot de top E-sport landen van Europa behoort.

Blizzcon

Frankrijk en de UK mogen samen met Zuid-Korea, Finland, de USA, Canada, China & Australie strijden om de titel van Overwatch World Champion tijdens Blizzcon. Blizzcon vindt plaats in het Anaheim Convention Center in Californië op vrijdag 2 en zaterdag 3 november.

2018-09-21 / Photo: Robert Paul for Blizzard Entertainment

De toekomst

Dat Overwatch al lang niet meer gezien mag worden als enkel ‘een spelletje’ blijkt alleen al uit de uitverkochte zaal, grote hoeveelheid streams en gigantische prijzenpot van 488.000 dollar die te verdelen is. Een E-sport event doet mede door de professionaliteit van de organisatie, enthousiaste fans en spanning van de games niet onder voor een fysieke game zoals basketbal of voetbal. E-sport heeft een mooie en grootste toekomst voor zich. Wat wordt de volgende stap, de Olympische spelen?