The most wonderful time of the year.. hoop je

Ja, Kerstmis wordt overal ter wereld als een fantastisch moment afgeschilderd. Een periode waarin je iedereen een warm hart toedraagt – althans, zo denkt men. Wat anderen niet weten is dat jij je schoonouders het liefst kerst laat vieren in een hutje op de hei, maar dat spreek je natuurlijk niet uit. Je partner weet dan weer wel dat jullie niet echt goed met elkaar door een deur kunnen, maar over ’t algemeen is het een onuitgesproken irritatie die tijdens de feestdagen het hardst op de proef wordt gesteld.

Omdat het omgaan met vervelende schoonouders nou niet bepaald een walk in the park is, hebben we besloten je daarin te helpen. Met een aantal weloverwogen, uiterst voorzichtig gekozen tips proberen wij je de ultieme survival-gids te tonen voor de feestdagen. Als je onze tips opvolgt zal je merken dat de kerst in een oogwenk voorbij is en jij redelijk ongeschonden uit de strijd bent gekomen. Let wel: enig tactisch denkvermogen en wat subtiliteit zijn vereist om dit goed aan te kunnen pakken.

omgaan met schoonouders tijdens kerst MAN-MAN

1. Zet je schouders eronder en maak er iets leuks van

Het is natuurlijk eenvoudig om toe te geven aan je haatgevoelens – dus dit doen we (nog) niet. Wanneer je je schoonouders niet op een voetstuk wil plaatsen, maar er wel gewoon een goede kerst van wil maken, doe dit dan gewoon. Denk niet alleen aan jezelf, maar ook aan je partner. Geef het gevoel dat je in staat bent om je eigen wensen en gevoelens even naar de achtergrond te plaatsen.

Plan leuke activiteiten die lekker luchtig zijn en waar jij je goed voelt. Zorg er voor dat je een sfeer creëert die zo optimaal mogelijk is, dan hoef je geen moment bezig te zijn met de slechte band tussen jou en je schoonouders. Wie weet gebeuren er zelfs wonderen en wil je je eigen ouders wel inruilen voor die van je partner. Denk erom: tijdens Kerst is de liefde heel belangrijk dus zeg nooit nooit.

2. Verras je partner met een wintersportvakantie

Dit is natuurlijk de meest logische oplossing voor het schoonouder-probleem: ontwijk het probleem. Wie niet sterk is moet slim zijn zegt men, op vakantie gaan tijdens de feestdagen is praktisch het slimste wat je kunt doen. Je slaat twee vliegen in één klap namelijk. Enerzijds kun jij met je partner genieten op de pistes met een lekkere Glühwein, anderzijds zitten je schoonouders thuis te mokken omdat hun schoonzoon zich zo moeten laten gaan met zes vakanties per jaar. Je kent het wel.

3. ‘Schat, er was iets niet goed in ’t eten gisteravond’

Je denkt misschien dat dit een afgezaagd excuus is, maar niets is minder waar. Je zet je gezondheid op het spel (zogenaamd natuurlijk) en dat moet altijd serieus genomen worden. Wanneer je partner in dit geval zegt dat je je niet aan moet stellen, dan is het misschien toch goed om de relatie eens onder de loep te nemen. Je partner zou je te allen tijde moeten steunen in deze zware tijden van buikkrampen, rennen naar de wc en temperatuurschommelingen. Het is allemaal heel vervelend en je bent absoluut niet in staat om je schoonouders te bezoeken zo.

Essentieel is dat je geen argwaan opwekt bij direct betrokkenen. We adviseren dan ook dat je dit specifieke probleem nog wat na laat sudderen wanneer de feestdagen al voorbij zijn. Denk er dus aan dat je bij de nieuwjaarswensen vooral een paar keer benadrukt hoe vervelend jouw kerst wel niet was, omdat je praktisch non-stop plat hebt gelegen. De overtuigingskracht die hier voor nodig is vergt wel dat je sterk in je schoenen staat. Kies dus bewust en alleen met zekerheid voor deze tip. Wanneer goed uitgevoerd ben je praktisch iedere keer succesvol.

omgaan met schoonouders tijdens kerst MAN-MAN 2

4. Als je eraan toegeeft, nodig ze nooit bij je thuis uit

Denk eraan, jouw huis is je safe zone. Dat wil zeggen dat je het probleem niet hierheen moet verplaatsen. Heb je een konijn ooit een vos uit zien nodigen in z’n hol? Nee, juist. Voor jou geldt precies hetzelfde. Je schoonouders zijn klaarblijkelijk niet je favoriete tijdsbesteding, dus zorg dat je de tijd zelf in handen hebt. Wanneer jullie bij hun op bezoek gaan heb je ’t vertrekmoment zelf in de hand. Een tactisch zeer sterke zet.

Wanneer jij je schoonouders bij jullie over de vloer laat komen, dan ben je afhankelijk van hoe goed de Goden je gezind zijn – dat is wat je niet wil. Kortom, maak het jezelf niet moeilijker dan ’t al is. Geef je schoonouders niet de mogelijkheid om tot half 2 ’s nachts met teveel sherry of port op te blijven klagen over jouw slechte inrichting. Als je jezelf dus mentaal zover hebt om ze te zien tijdens de kerst, dan maar bij hun thuis. Jouw huis komt niet ter sprake.

5. De laatste strohalm – vooral tijdens Kerst

Het kopje zegt ’t al, dit is je aller-, allerlaatste optie. Het komt erop neer dat je met de billen bloot gaat tegenover je partner. Je gaat toegeven dat je totaal geen behoefte hebt aan een bezoekje aan je schoonouders en dat je liever ondersteboven uit ’t raam hangt – bij wijze van spreke natuurlijk. Wanneer je deze optie overweegt willen we je wel duidelijk maken dat het niet zonder risico’s is. De kans bestaat dat je partner óf verandert in een emotioneel wrak óf besluit dat familie boven alles gaat – dus ook boven jou.

Al met al is dit een optie waarbij de rillingen over onze rug lopen. Met deze optie vertel je je partner dus hoeveel liefde je NIET voelt voor je schoonouders – dat is geen luchtig bericht. Een gedurfde keuze. Wetende dat deze optie er is, willen we je toch adviseren om eerst een van de andere opties uit te proberen.

Verdeel je pogingen het liefst over meerdere kerstedities, zodat de argwaan zo laag mogelijk blijft. Als jij binnen 24 uur een wintersport boekt, enorm ziek bent en dan besluit om alsnog bij je schoonouders op bezoek te gaan, zal je partner vast een wenkbrauw optillen. Niet doen dus.

Een voor allen, allen voor een

Ondanks dat je het gevoel hebt dat je deze strijd alleen aan zal moeten gaan, hebben we met deze tips toch duidelijk laten blijken dat we je altijd zullen steunen. Het is niet eenvoudig om een probleem als dit te tackelen, dus een beetje hulp van ons is wel op z’n plaats. Laat optie 1 altijd je primaire doel zijn. Daar doe je jezelf misschien niet ’t meest plezier mee, maar je partner wel en je schoonouders ook.

Het is niet alle dagen feest, maar tijdens Kerst wel, dus zorg dan ook voor een feestje. Laat negatieve gevoelens even lekker varen en probeer er een gezellige bende van te maken. Je zal zien dat het allemaal wel meevalt. Denk je nu echt ‘het gaat niet meevallen bij mij’, weet dan dat we aan je zullen denken tijdens de Kerstdagen. Succes met voorbereiden en genieten.