10. The Godfather (1972)

Je bent ongetwijfeld bekend met de titel van deze klassieker. Op nummer 10 in de lijst met beste mannenfilms staat de The Godfather, geregisseerd door Francis Ford Coppola. The Godfather wordt gezien als één van de meest epische en meest geciteerde film van de afgelopen 50 jaar. Deze Oscar-winnende film is gebaseerd op een roman van Mario Puzo en heeft mega-sterren Malon Brando en Al Pacino in de hoofdrollen. Het verhaal gaat over de beroemde Italiaanse gangster Don Vito Corleone en wordt gezien als één van de meest herkenbare mannenfilms allertijden. Perfect voor een echte mannenavond dus.

 

9. Braveheart (1995)

Je kunt natuurlijk ook gaan voor een epische oorlogsfilm. In de 1995 film Braveheart speelt Mel Gibson de Schotse William Wallace die samen met zijn landgenoten in opstand komt om zijn vaderland te bevrijden van koning Edward I van Engeland. Braveheart is een echte jongensfilm; op paarden rijdende mannen die door middel van veel bloed en geweld vechten voor hun land. De film heeft in totaal vijf Academy Awards gewonnen.

 

8. The Departed (2006)

Op nummer acht in de top 10 beste mannenfilms staat de film The Departed. Dit is een razend populaire misdaadthriller. In deze door Martin Scorsese geregisseerde thriller proberen een undercoveragent en een mol van de politie elkaars identiteit te achterhalen terwijl zij beiden infiltreren in een bekende Ierse gang. De cast bestaat uit enorm bekende en gerespecteerde acteurs Jack Nicholson, Leonardo DiCaprio, Matt Damon en Mark Wahlberg. Perfect als je zin hebt in een enorm spannende misdaadthriller.

 

7. Gladiator (2000)

Zoals de naam van de film al weggeeft, gaat deze spannende film over de voormalig Romeinse generaal Maximus Decimus Meridius die gevangen wordt genomen en tot slaaf wordt gemaakt. Nadat hij gevangen wordt genomen stijgt hij al snel in rang in de gladiatorenarena. In deze échte jongensfilm is er een grote hoeveelheid aan geweld en gevechten te zien. De hoofdrol wordt gespeeld door Russell Crowe en de film heeft in totaal vijf Oscars gewonnen, waaronder die voor Beste Film.

 

6. Unforgiven (1992)

Een genre die in deze top 10 van de beste mannenfilms nog niet voorbij is gekomen is de Western. Natuurlijk geregisseerd door niemand minder dan Clint Eastwood, is Unforgiven een klassieke Westernfilm. Eastwood heeft de film niet alleen geregisseerd, ook speelt hij samen met onder anderen Gene Hackman en Morgan Freeman één van de hoofdrollen. De gepensioneerde Old West gunslinger William Munny neemt, met tegenzin, toch nog een laatste klus aan. Samen met zijn oude partner Ned Logan en de jonge “Schofield Kid” gaan zij een spannend avontuur tegemoet. Ondanks dat er tegenwoordig geen echte cowboys meer te vinden zijn, kun je met deze Oscar-winnende film terug in de tijd reizen om de hardheid van het Oude Westen te ervaren. De film won naast Beste Film ook nog drie andere Academy Awards.

 

5. Platoon (1986)

In deze oorlogsfilm staat de oorlog in Vietnam centraal. Het verhaal is geschreven en geregisseerd door Oliver Stone. Het verhaal is gebaseerd op de eigen ervaringen van Stone. Platoon gaat over een nieuwe rekruut Chris Taylor die verwikkeld wordt in een strijd tussen twee sergeanten. De film wordt gezien als een kijkje in de wreedheid van de oorlog en de strijd tussen goed en kwaad. Platoon wordt gezien als één van de beste oorlogsfilms ooit gemaakt en is een film die je als man écht gezien moet hebben. De film heeft in totaal vier Oscars gewonnen, waaronder voor beste film. Dus zeker een grote aanrader.

 

4. The French Connection (1971)

The French Connection is een echte Hollywood-misdaadfilm, geregisseerd door William Friedkin. Het verhaal van de film is ‘losjes’ gebaseerd op een echt bestaand mensen-smokkelplan van de French Connection. De film gaat over twee politieagenten uit New York City die een lading drugs proberen te onderscheppen die vanuit Frankrijk onderweg is naar New York City. Gene Hackman en Roy Scheider vertolken de hoofdrollen van Doyle en Russo. Leuk feitje: deze echte Oscar-winnende mannenfilm was ook de eerste zogenaamde “R-rated” film die een Oscar voor Beste Film heeft gewonnen. Check de trailer hieronder.

 

3. The Bridge on the River Kwai (1957)

De oudste film op deze top 10 van de beste mannenfilms is de 1957 film The Bridge on the River Kwai. Dit is een Britse oorlogsfilm die gaat over de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal is gebaseerd op de roman van de Franse schrijver Pierre Boulle en is een fictief verhaal. Deze bekroonde mannenfilm gebruikt de bouw van de Birma-spoorweg in 1942 als historische context. In de film worden Britse krijgsgevangenen gedwongen een spoorbrug te bouwen over de rivier de Kwai in het door Japan bezette Birma. Wat de Japanners alleen niet weten, is dat de geallieerden een commando-aanval hebben gepland om het te vernietigen. William Holden speelt de Amerikaanse Navy Commander Shears. In totaal heeft de film wel zeven Academy Awards gewonnen. Een echte klassieker die je gezien moet hebben.

 

2. Rocky (1976)

Deze bekende boxing film komt je waarschijnlijk niet onbekend voor. Rocky is geschreven en wordt gespeeld door Sylvester Stallone. Het speelt zich af in het Amerikaanse Philadelphia en gaat over boxer Rocky Balboa die een zeldzame kans krijgt om tegen de wereldkampioen zwaargewicht te vechten. Rocky is bereid ver te gaan voor zijn zelfrespect. Veel mannen en jongens vinden deze film aantrekkelijk omdat het een verhaal vertelt van een echte underdog die hard werkt om te bereiken wat hij wilt. In totaal heeft de film drie Oscars gewonnen, waaronder die voor Beste Film. Mocht je deze, en de vervolgen, nog niet gezien hebben dan is dit je kans om de popcorn erbij te pakken en je te laten meeslepen met dit epische verhaal.

 

1. Patton (1970)

Deze film klinkt je dan misschien wat minder bekend in de oren, maar Patton staat niet voor niks op nummer één in de top 10 beste mannenfilms. Patton, geregisseerd door Franklin J. Schaffner, is een biografische oorlogsfilm die gaat over de Amerikaanse generaal George Patton. Patton vertelt het verhaal van Patton tijdens de Tweede Wereldoorlog en begint met zijn carrière in Noord-Afrika en volgt hem tijdens de invasie van Europa en uiteindelijk de val van het Derde Rijk. Maar niet alleen de Tweede Wereldoorlog staat centraal, ook de vele tekortkomingen van Patton maken de film een interessante reis door de vreselijke tijd van de Tweede Wereldoorlog. Een échte mannenfilm is het zeker en de film heeft zelfs zeven Oscars gewonnen.