Naar de wc moeten in de nacht heeft wel degelijk met leeftijd te maken

Later in het leven gebeurt het steeds vaker dat we midden in de nacht opstaan om naar het toilet te gaan. Het is normaal ’s nachts te moeten opstaan om te plassen naarmate we ouder worden. Vrijwel iedere man van 60 plus moet in de nacht een keer naar de wc, terwijl mannen van 70-80 dit twee of drie keer per nacht moeten doen. Ja, echt waar. Het is niks om je voor te schamen.

Ouderen hebben vaak last van vochtophoping door verminderde beweging en een minder krachtige hartfunctie. Dit kan leiden tot vochtophoping in de benen en voeten. Tijdens de slaap, wanneer je horizontaal ligt, wordt het vocht over het hele lichaam verdeeld en kunnen de nieren dit verwerken, wat resulteert in ’s nachts meer plassen. Om hiermee om te gaan, kan het nuttig zijn om ’s middags even uit te rusten. Dit helpt om het vocht beter te verdelen en kan helpen bij het verminderen van nachtelijk plassen. Dus als je merkt dat je ’s nachts vaker moet plassen, probeer dan overdag een korte pauze te nemen en geef je lichaam de kans om het vocht gelijkmatig te verspreiden.

Hoe kun je dan je bezoekjes aan de badkamer ’s nachts beperken?

Hoe kun je dan je bezoekjes aan de badkamer ’s nachts beperken? Het voor de hand liggende antwoord is om later op de dag minder te drinken, maar er zijn ook zeker andere mogelijke oplossingen.

1. Beperk cafeïne-inname

Cafeïne is dé nummer één prikkel voor de blaas. Het zorgt ervoor dat de blaas bij lagere volumes samentrekt, wat betekent dat je sneller de prikkel krijgt dat je naar de wc moet. Hoewel de meeste mensen ’s ochtends koffie drinken, genieten velen ook van een kopje of twee na het avondeten.

2. Beperk alcoholinname

Het consumeren van alcohol in de avonduren zal ervoor zorgen dat je vaker moet plassen. Alcohol zorgt ervoor dat de nieren veel water uitscheiden. Wanneer je alcohol drinkt, produceer je meer urine en moet je dit ook weer uitplassen. Als je ’s avonds voor het slapengaan alcohol drinkt, zul je moeten opstaan om je blaas te legen.

waarom vaak plassen in de nacht

3. Pas je medicatie aan

Bepaalde medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je vaker moet plassen. Als je vaak wakker wordt om te plassen, vraag dan aan je dokter of je jouw medicijngebruik kunt aanpassen. Je wilt bijvoorbeeld diuretica vermijden in de avonduren, dit werkt vochtafscheidend.

4. Laat je prostaat controleren

Een vergrote prostaat kan er ook voor zorgen dat je ’s nachts vaker moet plassen. Het kan je urinebuis dichtknijpen, waardoor het moeilijker wordt om je blaas volledig te legen. Het kan ervoor zorgen dat je constant het gevoel hebt dat je moet plassen. Bespreek eventueel met een dokter medicatie- of chirurgische behandelingsopties.

Wanneer moet je naar de dokter?

Er kunnen onderliggende medische problemen zijn die ervoor zorgen dat je vaak moet plassen. Sommige mannen legen hun blaas niet volledig. Jouw arts of een uroloog kan controleren of jouw blaas op de juiste manier urine opslaat en afgeeft.

Bel een arts als je het volgende opmerkt:

  • Bloed in jouw urine
  • Moeite met starten van het plassen
  • Zwakke urinestroom
  • Pijn bij het plassen

In de meeste gevallen is de makkelijkste manier om beter te slapen simpelweg minder vocht consumeren in de avonduren.