Verwarring over het begrip “vers” op producten
In de hedendaagse voedselmarkt is het label “vers” op verpakkingen, vooral bij visproducten, een bron van verwarring voor consumenten die op zoek zijn naar hoogwaardige en gezonde voeding. De term “vers” impliceert vooral voedsel dat recentelijk is geoogst, gevangen of geproduceerd zonder langdurige opslag of verwerking. Toch kan deze definitie, in een geglobaliseerde voedselindustrie met uitgebreide logistieke netwerken, nog aardig aan interpretatie onderhevig zijn.
Juist omdat deze definitie nog vrij onduidelijk is, heeft het programma Keuringsdienst van Waarde onderzoek gedaan naar het verschil tussen verse vis en diepvriesvis, met name door de ophef over de kabeljauw van de Jumbo. In hoeverre is die vis namelijk nog “vers”?
Is diepvriesvis ook verse vis?
Het concept van “verse vis” blijkt niet formeel vastgesteld binnen wettelijke regelgeving. Vis die voorheen bevroren was, kan ontdooid en als vers aangeprezen worden met “ontdooid” vermeld op het etiket. In gevallen van diepvriesvis maken fabrikanten soms de keuze om de vis ergens anders te laten bewerken. Een voorbeeld van dit fenomeen is wanneer vis uit Noorwegen eerst in China wordt ontdooid, gefileerd en vervolgens weer naar Europa wordt vervoerd. De vis die hier dan uiteindelijk in de winkel komt, wordt dan nog steeds geclassificeerd als vers. Ondanks dat deze kennis er wel degelijk is, zijn supermarkten en leveranciers nog steeds geneigd deze details achter te houden. Mensen kunnen hierdoor dus niet aan het etiket zien dat de “verse vis” mogelijk al meerdere keren is ontdooid; het kan zelfs voorkomen dat je een vis koopt die al maanden geleden is gevangen.
Ophef over de verse kabeljauw van de Jumbo
Onlangs plaatste het programma Keuringsdienst van Waarde een filmpje op hun Instagram over de ophef over de kabeljauw van de Jumbo. Dit filmpje was ongelooflijk populair en kreeg veel reactie van volgers. Inmiddels heeft het filmpje al zo’n 15 duizend likes (!) gekregen en hebben zo’n 700 mensen een reactie achtergelaten. Bij het onderzoek naar het onderscheid tussen verse en diepgevroren kabeljauw werd snel duidelijk dat ze feitelijk identiek waren. De ene is alleen al voor de supermarkt ontdooid en de ander ontdooid de consument pas thuis. Hoewel dit doorgaans geen issue is, is het vreemd wanneer identieke visproducten aanzienlijk verschillende prijzen hebben. Diepvriesvis kost ongeveer acht euro per kilogram, terwijl voor zogenaamde verse vis bijna drie keer zoveel in rekening wordt gebracht. Wil je meer weten over de ophef rondom de kabeljauw van de Jumbo? Kijk dan het filmpje hieronder:
Dit bericht op Instagram bekijken
Lees ook: Kan je ontdooid eten opnieuw invriezen?