Speelsters in de Eredivisie uiten onvrede over salarissen
De speelsters in de Eredivisie zijn niet langer bereid om aan de zijlijn te blijven staan, terwijl hun mannelijke tegenhangers flinke salarissen opstrijken. Recentelijk hebben ze een krachtig statement afgegeven, waarin ze de KNVB, clubs en sponsoren oproepen om een einde te maken aan deze ongelijkheid.
Feitelijk gezien ontvangt het merendeel van de speelsters in de Eredivisie geen fatsoenlijk salaris. Velen moeten het stellen met een schamele onkostenvergoeding. Slechts één club, Ajax, heeft al haar speelsters fulltime in dienst, terwijl andere clubs zoals FC Twente en PSV slechts enkele spelers fulltime contracten bieden. Het grootste deel van de speelsters heeft parttime contracten of ontvangt helemaal geen vergoeding.
In vergelijking met het salaris van mannen in de Eredivisie is het contrast schrijnend. Terwijl mannen flinke miljoenensalarissen verdienen, moeten vrouwen vechten voor een minimumloon. Ajax betaalt haar speelsters een minimumloon van 2.100 euro op basis van 40 uur, wat aanzienlijk minder lijkt vergeleken met wat mannen verdienen.
Tegenhangers van gelijke salarissen
Er wordt vaak betoogd dat het verschil in salaris gerechtvaardigd is door de kloof in populariteit en commerciële waarde. Mannenvoetbal trekt traditioneel meer kijkers, sponsors en geld aan dan vrouwenvoetbal, wat invloed heeft op de salarissen. Deze ongelijkheid in financiële middelen beperkt de salarissen van speelsters.
Hoewel vrouwenvoetbal momenteel minder populair is, groeit de sport behoorlijk. Toenemende media-aandacht, investeringen en sponsors dragen bij aan deze groei. Het is daarom belangrijk om naar het groeipotentieel te kijken, niet alleen naar de huidige populariteit.
Speelsters krijgen ondersteuning
Zelfs bondscoach Andries Jonker steunt de eisen van de dames. Hij begrijpt hun ambitie en wens om niet alleen voor zichzelf op te komen, maar ook voor de ontwikkeling van de sport als geheel.
Het is van cruciaal belang dat de kloof tussen mannen- en vrouwenvoetbal wordt gedicht, zowel op het gebied van populariteit als financiën.
Hoewel het vrijwel ondenkbaar is dat het salaris van de vrouwen in de Eredivisie net zo hoog komt te liggen als bij de mannen, gezien het verschil in populariteit en de huidige commerciële middelen, verdienen de vrouwen een eerlijke beloningen voor hun bijdrage aan de sport. De oproep van de vrouwen is: een minimumloon zodat ze van hun passie kunnen leven en zich volledig kunnen wijden aan voetbal. En daar zijn wij het volledig mee eens!