Is een open relatie iets voor mij?

Het kan zijn dat je al langer speelt met het idee van een open relatie ondanks dat je partner jou heel gelukkig maakt. Ook kan je niet in een relatie zitten en op zoek zijn naar een open relatie in plaats van een monogame (of andere vormen). Het is belangrijk om je verschillende opties in de liefde te overwegen en wij nemen die graag met je door. Hoe weet ik of een open relatie bij mij past? Kom erachter door de volgende punten met jezelf door te nemen:

  1. Je relatie met je partner heeft een sterke fundering

    Heb jij momenteel een partner en overwegen jullie of overweeg jij om deze om te zetten tot een open relatie? Dan is het goed om te weten dat dit alleen kan als jullie basis goed is. Er is in het verleden door een van jullie niet vreemdgegaan, jullie houden van elkaar en zien echt een toekomst met elkaar. Dit betekent ook dat jullie elkaar vertrouwen, respecteren en eerlijk zijn tegen elkaar.

    open relatie

    Is dat niet het geval, dan moet je je afvragen waarom jullie überhaupt een open relatie zouden overwegen. Want een open relatie vergt nog veel meer open communicatie over afspraken en ‘regels’ dan een monogame relatie. Dit in gang zetten zou moeten gebeuren om de juiste redenen, het is geen excuus om het niet met elkaar uit te hoeven maken.

  2. Jullie verlangens verschillen op de juiste vlakken

    Het idee van een open relatie is dat je bepaalde dingen kan halen uit verhoudingen met anderen die jouw behoeftes in een monogame relatie niet bevredigen. Het is helemaal aan jullie samen om te bepalen waar die verschillen liggen. Is jouw libido hoger dan dat van de ander, en heb jij daarom behoefte aan het bed delen met anderen? Heeft jouw partner alleen nog maar met jou het bed gedeeld en wil je die de kans geven om meer te ontdekken? Of heeft jouw partner fantasieën die jij niet wil of kan waarmaken? Overleg goed wat jullie beide uit de open relatie willen halen om erachter te komen of dat ook echt hetgeen is wat jullie ermee zouden kunnen bereiken. Als jullie visies op het leven compleet verschillen of jij vindt dat je partner zich emotioneel niet genoeg openstelt, dan moet je je afvragen of een open relatie de ware oplossing gaat zijn.

  3. Je bent niet jaloers aangelegd of kan goed omgaan met jaloerse gevoelens

    Zoenen met Jan en alleman en het bed induiken met wie je ook wil, dat kan best opwindend klinken maar het is niet altijd rozengeur en maneschijn. Daarom is dit een hele belangrijke, want als je in een open relatie zit en je bent je partner continue aan het controleren, dan is de kans klein dat jullie het lang gaan volhouden. Een beetje jaloezie is goed, gezond zelfs. Jaloezie is net als woede, verdriet of blijdschap simpelweg een emotie. Het gaat er niet altijd om dat je die emotie ervaart het gaat erom hoe je ermee omgaat. Dus het is óf belangrijk om te weten dat je van jezelf geen jaloers persoon bent, óf je weet van jezelf dat je het bent, maar dat je er open met je partner over kan praten. Dat betekent, wanneer je het voelt maak je het bespreekbaar en je gaat er niet aan onderdoor.

    Dus reflecteer even terug op vorige relaties of scharrels en ga na bij jezelf hoe je daarmee omging. Ging dat niet zo lekker? Bedenk dan of je bereid bent daar in de toekomst op een andere, gezondere manier mee om te gaan.

  4. Je bent bereid om je kwetsbaar op te stellen

    In iedere relatie is je kwetsbaar opstellen een belangrijk element, maar bij open relaties ligt het allemaal net even iets anders. Stel, je bent bang dat je heel erg jaloers gaat worden als je partner als eerste een verhouding aangaat, dan zou je kunnen afspreken dat alleen jij het eerste half jaar op onderzoek uit mag gaan en dat je partner daar nog mee moet wachten. Enerzijds voelt dat misschien vreemd, anderzijds zorgt die open communicatie ervoor dat jullie niet uit elkaar groeien. Dit betekent wel dat je je kwetsbaar zal moeten opstellen en je zwaktes moet erkennen en uitspreken, en dat kan of wil niet iedereen. Ook kan het zijn dat je partner terugkomt van een minnaar en dat jij je gekwetst voelt, zelfs als jij net terugkomt van je eigen minnaar, dan is het belangrijk om daarover te praten hoe lastig dat ook is. En daarvoor heb je goede communicatieskills nodig. Dus vraag jezelf af of jij jezelf dit soort gesprekken ziet voeren.

  5. Jullie zijn beide nieuwsgierig naar anderen

    Het klinkt misschien overbodig om te benoemen, maar het is belangrijk dat jullie er beide zeker van zijn dat jullie verlangen naar een open relatie. Net als dat je iemand niet zou moeten willen ‘dwingen’ om een monogame relatie aan te gaan geldt dat ook voor een open relatie. Het hoeft niet zo te zijn dat jullie beide precies evenveel behoefte aan hebben om met anderen het bed te delen, wel moet het zo zijn dat jullie er allebei nieuwsgierig naar zijn.

    open relatie

    Is dat niet het geval, dan is de vraag of jullie er wel echt allebei voor openstaan. Als een open relatie niet bij iemand past dan gaat het niet werken. Het is dus belangrijk dat jullie beide open zijn over jullie behoeftes.

  6. Jullie staan allebei sterk in je schoenen

    Het is jammer dat het überhaupt iets moet zijn om over na te denken, maar open relaties zijn (nog steeds) niet voor iedereen de norm. Je wijkt in feite af van de norm en zal ongetwijfeld mensen op je pad tegenkomen die jouw keuze voor een open relatie zullen afkeuren. Dit moet geen reden zijn om het niet te doen, wel is het handig om van tevoren in gedachte te houden. Vind je het lastig om met zulke situaties om te gaan dan zou je ook kunnen overwegen om het niet aan iedereen te vertellen. Maar ook dat is iets waar je honderd procent moet achterstaan.

Kortom, denk goed na of een open relatie echt past bij jou, het is niet voor iedereen. Maar past het wel bij jullie en gaan jullie er wél voor, dan kunnen daar hele mooie dingen uitkomen.