Hoe maak je de ‘morning after’ minder ongemakkelijk?

Zoals dat in het leven voor vrijwel alles geldt: dingen zijn zo ongemakkelijk als je het zelf maakt. En dat geldt ook gewoon voor een eenmalig nachtje. Als jij heel zenuwachtig bent en stomme opmerkingen maakt dan bestaat de kans dat deze ervaring niet heel succesvol afloopt. En dat is jammer, zeker in het geval je de ander best nog een keer zou willen zien. Wij geven je 10 tips mee om de ochtend met een onverwachte bedpartner zo soepel mogelijk te laten verlopen.

 1. Hou het luchtig

  Het hangt er natuurlijk vanaf hoeveel je je van de avond ervoor nog kan herinneren. Maar in alle gevallen is het goed om het lekker luchtig te houden en grapjes maken is daarbij heel belangrijk.

 2. Heb het niet over de toekomst

  Als het in de ochtend gewoon gezellig is en jullie zijn leuk aan het kletsen, dan kan je soms het gevoel hebben dat je een extreme klik hebt. Onthou alleen wel dat je eventueel brak bent en niet in je ‘normale staat’. Ga daarom geen valse beloftes uitdelen over dat jullie gaan afspreken, terwijl je daar uiteindelijk helemaal geen behoefte aan hebt. Denk dus eerst even goed na of die klik gerelateerd is aan je brakheid en behoefte aan affectie op dat moment, of dat je oprecht interesse hebt.

 3. Blijf niet (te lang) hangen

  Het ligt er een beetje aan hoe gezellig het is en hopelijk kun je enigszins aanvoelen hoe de ander erin staat, maar als je mee bent gegaan naar het huis van de ander is het advies om niet te lang te blijven hangen. De kans bestaat dat de ander geen zin heeft om jou in de ochtend te vermaken en diegene is dat je ook niet verplicht.

  morning after

  As het extreem gezellig is en de ander zegt nadrukkelijk dat je welkom bent om te blijven dan kun je dat uiteraard gewoon doen, maar anders is het verstandig om niet al te lang na het wakker worden je biezen te pakken.

 4. Als je het af wil ronden, zeg dan niet dat je honger hebt en wel dat je plannen hebt

  Als je niet de behoefte hebt om met de ander te ontbijten, probeer dan zoveel mogelijk gesprekken over eten te vermijden en heb het absoluut niet over het feit dat je honger hebt, zelfs als je dat wel hebt. Anders kan het zijn dat deze ochtend veel langer gaat duren dan je zou willen.

  Het tegenovergestelde doe je met je plannen voor die dag, die heb je namelijk wél (ook als je ze niet hebt). Hopelijk vat de ander dat op als hint om niet al te lang erna te vertrekken. Komt dit onderwerp niet aan bod? Dan kun je aan de ander vragen of diegene nog plannen heeft vandaag. Met een beetje geluk wordt de vraag teruggesteld en kan jij vertellen over je drukke planning, en terwijl je op de klok kijkt dat je trouwens ineens heel snel moet gaan douchen. Weet die veel dat jij de rest van de dag van plan bent om helemaal niks te doen.

 5. Zet de tv niet aan als je wil dat je bedpartner vertrekt

  Ligt de ander bij jou in bed en wil je het allerliefst dat diegene zo snel mogelijk vertrekt? Zet dan absoluut niet de tv aan. De ander kan hierbij de indruk krijgen dat je het gezellig vindt om samen te hangen, te ontbijten en films te kijken. Voor je het weet lig je de hele dag met z’n tweeën voor de tv.

 6. Betaal voor de morning after pil als dat nodig is

  Als je een beetje verstandig bent hebben jullie een condoom gebruikt en als dat niet het geval is dan hebben jullie in ieder geval besproken dat er geen mogelijkheid is tot een zwangerschap. Nu zijn er natuurlijk uitzonderingen waarbij het toch wel eens misgaat. Stel dat je met een dame in bed ligt en de volgende ochtend blijkt dat er maatregelen moeten worden genomen, handel dit dan netjes af. Zij is al degene die een morning-after pil zal moeten nemen en dat heeft best een heftige impact op het lichaam. Een beetje gentleman haalt de morning-after pil voor haar bij de drogist of je biedt in ieder geval aan om het te betalen.

  Let op de manier waarop je dit bespreekt, want je wil haar niet het gevoel geven dat zij iets fout heeft gedaan. Het beste is om te laten zien dat je net zoveel verantwoordelijkheid wil nemen als zij.

 7. Check waar je kleding ligt voordat je opstaat

  Er is niks zo ongemakkelijk als de slaapkamer, of nog erger het hele huis, te moeten doorlopen in je nakie. Kijk dus eerst in het rond naar waar je kleding ligt terwijl je nog veilig onder de lakens ligt. Zodra je in ieder geval je onderbroek hebt gespot kun je aanstalten maken. Vanaf daar kun je op zoek naar je andere kledingstukken.

 8. Wissel alleen nummers uit als je dat ook écht wil

  Als je geen vervolgafspraak wil inplannen ga dan ook niet ‘voor het idee’ nummers uitwisselen. Je hebt er beide niks aan en je creëert valse hoop. Dat is voor de ander niet leuk en voor jou vervelend.

  Zou je de ander juist wél nog een keer willen zien maar durf je het niet op de man af te vragen? Je kunt dan een beetje polsen hoe de ander erin staat, met vragen zoals ‘date je ook wel eens buiten de slaapkamer?’ of ‘ik ben ook wel benieuwd hoe jóuw slaapkamer/huis eruit ziet!’. Op die manier zet je de ander niet volledig voor het blok maar kan je de kans wel grijpen als diegene interesse lijkt te hebben.

 9. Ontwijk huisgenoten

  Het is niet altijd mogelijk, maar als het even meezit doe dan je uiterste best om te voorkomen dat je handjes moet schudden met huisgenoten. Het is voor hen een en al entertainment en het kan daarom zomaar zijn dat er een vragenvuur aan verbonden zit. Hier zit je niet op te wachten.

  morning after

  Als je onopgemerkt de voordeur kan halen doe dat, en als je huisgenoten wel moet begroeten probeer het dan te beperken tot een heel kort praatje of nog beter alleen een ‘Doei!’.

  Let op: als je de dame in kwestie heel erg leuk vindt, kan het ontmoeten van huisgenoten juist een manier zijn om indruk te maken. Dan zou je ervoor kunnen kiezen om een praatje te maken. Hou er alleen wel rekening mee dat je misschien niet in je beste staat bent, er zit dus een risico aan verbonden dat je juist het tegenovergestelde bereikt.

 10. Benadruk ongemakkelijkheid

  Wat vaak helpt wanneer er iets ongemakkelijks gebeurt – wat soms simpelweg onvermijdelijk is – is om het te benoemen. Juist als je probeert te doen alsof iets niet is gebeurd dán wordt het ongemakkelijk. Dus als je bent opgestaan om je kleren aan te doen maar bent vergeten om eerst te speuren naar waar je boxer ligt, ga dan niet heel nerveus rondlopen. Bedek de boel netjes met je handen en maak er een grap over, bijvoorbeeld ‘Zó, heb ik gister een strip tease gehouden ofzo?’. Hiermee breek je het ijs en als de ander een beetje humor heeft zal die je helpen met zoeken.

Ben je met een meisje in contact en ben je niet helemaal zeker van waar ze naar op zoek is? Controleer dan de signalen waaraan je herkent of jouw date uit is op een onenightstand.