Zindelijk worden gaat niet vanzelf

Heb je al een kind, dan weet je dat baby’s plassen als ze een volle blaas hebben. Laten we eerlijk zijn, ze laten het gewoon lopen. Daar is niks vreemds aan. Ze worden immers niet geboren met de gave om hun blaas te beheersen. Dat verandert als ze 12 maanden oud zijn. Voorzichtig merken ze dat ook die spieren kunnen beheersen en zo hun plas op kunnen houden. Dit gaat niet van de ene dag op de andere. Was het maar zo eenvoudig. Aan jou als opvoeder de taak om dit op een goede manier te begeleiden en je kind zindelijk te maken. Met onderstaande tips gaat dat zeker lukken.

 

Bewustwording

Is je baby wat ouder, dan wordt de blaas minder gevoelig: je kind zal zijn of haar plas dan beter kunnen ophouden, maar echt zindelijk is het nog niet. Kan ook niet, de meeste baby’s leren pas vanaf 14 maanden lopen, een enkele uitzondering daar gelaten. Is je kind tussen de twee en drie jaar, dan begint het zich bewust te worden van de eigen mogelijkheden. Een natte luier zal dan snel tot irritatie leiden en langzaam komt het besef dat het dit ook kan voorkomen. Het moment dat je kind interesse gaat krijgen in zijn of haar eigen potje is dan bijna genaderd. Is het zover, laat dan af en toe de luier achterwege.

Leerproces van een kind

Je kind zal vanaf de leeftijd van twee jaar sneller ontdekken dat het echt het potje moet gaan opzoeken als het tijd is voor de kleine boodschap. Dit kan van kind tot kind verschillen. Sommigen leren het heel snel en zijn vanaf hun tweede al behoorlijk zindelijk, bij andere kinderen duurt het veel langer, soms zelfs tot aan hun vijfde levensjaar. Wil jouw kindje op een verantwoorde manier stimuleren om zindelijk te worden, let op de volgende signalen. Als deze signalen herkenbaar zijn is het tijd voor de zindelijkheidstraining

  • De luier blijft na de eerste plasbeurt minstens twee uur droog
  • Na het middagdutje is de luier nog droog
  • Je kind merkt zelf als hij of zij plast of poept.
  • Hij doet de broertjes of zusjes na als die al wel zindelijk zijn
  • Je kindje weet wat de bedoeling en begrijpt wat je bedoelt
  • Je kind lijkt duidelijk een hekel te hebben aan de luier

helpen kids zindelijk worden

De eerste stap: je kind moet eraan toe zijn

Logischerwijs kun je pas beginnen met de zindelijkheidstraining als je kindje er daadwerkelijk aan toe is. Volg hierbij dus de ontwikkeling van je baby. Herken je de eerder gemelde zes punten, dan kun je een begin maken met de training. Dit begint vaak als het twee jaar oud is, maar ga niks forceren. Doe je dat wel, dan is de kans groot dat het averechts werkt. Plassen en poepen moet vooral een feest zijn. Hanteer dus de positieve benadering. Meisjes zijn overigens vaak sneller zindelijk dan jongens.

Op het potje

Ook al is je kindje nog niet helemaal klaar, bijvoorbeeld als je merkt dat de luier nog regelmatig nat is, kun je met de training beginnen. Zet je kindje gewoon op het potje zodat het er aan kan wennen. Op die manier motiveer je jouw kind en is het sneller gewend aan zijn of haar potje.

Aanmoedigen

We vertelden het al eerder: hanteer de positieve benadering. Je hoeft echt niet op gebakjes trakteren, maar zorg ervoor dat het plassen en poepen leuk is en vergeet vooral niet de complimentjes. Voor een kind is het immers een hele stap om voortaan zijn of haar behoefte op het potje te doen. Gaat niet dwingen en accepteer gewoon dat er duizenden ‘ongelukjes’ gaan gebeuren voor je kind echt zindelijk is.

Het plassen komt eerst, dan het poepen

Vervelend: je kind kan wel de plas ophouden, maar die ontlasting laat hij of zij gewoon vrolijk lopen. Terwijl jij je afvraagt waarom je bij kinderen geen gebruiksaanwijzing krijgt, kom je erachter dat die twee processen niet gelijktijdig worden ontwikkeld bij je kind. Het leert dus eerst de plas op te houden en pas daarna het poepen. Ergens is dat logisch, een kind zal zijn of haar poep eerder zien als ‘iets wat van hem of haar is’. Dat is in de beleving van een kind heel vreemd, bovendien verdwijnen die drollen plotseling in een diep gat. Dat vinden ze maar heel raar.

In de nacht

Kleine verrassing: is je kind overdag wel zindelijk, in de nachtelijke uren is dat een heel ander verhaal. Het is een geleidelijk proces waarbij je gewoon veel geduld moet hebben. De beste tip is nog altijd om je kindje voor het slapen gaan te laten plassen. Na verloop van tijd merk dat het ook ’s avonds en ’s nachts zindelijk is geworden. Minder drinken geven om het plassen te voorkomen gaat je niet helpen, je kind wordt hooguit wakker als het net niet uitkomt omdat het dorst heeft. Overweeg eventueel als je kind wat ouder is om het ’s nachts geen luier meer te geven. Grote kans dat hij of zij het heel vervelend vindt om in een nat bed te liggen.