Waarom word ik zwaarder?

Het kan zijn dat je levensstijl minder gezond is dan je denkt, of dat je aan jezelf wil toegeven. Je kunt wel elke dag je groente eten, maar als je dan toch besluit om dat snoepje te eten en die bitterbal op de borrel niet af te slaan, kunnen er zonder dat je het doorhebt ineens heel wat calorieën bij komen. Maar daarnaast kunnen er ook redenen zijn die minder voor de hand liggen.

1. Nieuwe medicijnen kunnen jou zwaarder maken

Er zijn verschillende medicijnen die je gewicht kunnen beïnvloeden en ervoor kunnen zorgen dat je aankomt. Slaapmedicatie, antidepressiva en sommige medicatie die helpen tegen een allergie zouden invloed kunnen heb op je gewicht. Ook steroïden en andere medicatie die je hormonen beïnvloeden kunnen dit effect op je lijf hebben.

2. Je eet gewoon te veel

Het kan zijn dat je inderdaad gezonder bent gaan eten de laatste tijd, maar eet je niet te veel?

zwaarder worden

Heb jij een kantoorbaan waarbij je vooral beweegt om naar het koffiezetapparaat te lopen? Dan verbrand je relatief weinig calorieën. Als je dan vervolgens in de avond een vol bord leeg eet, kan het zijn dat je te veel binnenkrijgt in verhouding met het aantal calorieën dat jij op een dag nodig hebt. Ook al is die maaltijd gezond, het kan echt.

3. Je eet te veel zout

Zout zit in heel erg veel voedingsproducten: brood, soep, vleeswaren en kaas. Het is dus makkelijk om hier te veel van binnen te krijgen. In zout zit natrium en dat heeft de eigenschap om vocht vast vast te houden. Vandaar dat je hierdoor kunt aankomen. zwaader worden, aankomen

4. Door te veel koolhydraten kan je aankomen

Pasta, brood, muesli, het zit allemaal vol koolhydraten. Koolhydraten zijn brandstof voor het lichaam, maar wanneer je meer koolhydraten binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft, kun je gaan aankomen. Je lichaam slaat koolhydraten op als glycogeen. Een gram glycogeen kan drie gram water vasthouden. Daarom word je zwaarder.

5. Je hebt recentelijk lichaamsvet verloren

Je bent hard bezig geweest in de gym om van je buikje af te komen, maar plots begint hij toch weer wat te groeien. Dit kan komen doordat je lichaam zelf het gewicht reguleert. Het probeert eigenlijk alles in balans te houden en daarom heb je een grote kans dat wanneer je afvalt, een deel er weer aan komt.