Migraine

Een migraine voelt meestal aan als een bonzende hoofdpijn aan één kant, maar soms kan het ook uitstralen naar beide kanten. Deze pijn kan enkele uren tot dagen aanhouden. Hierdoor wordt het voor de persoon die er last van heeft vaak lastig om dagelijkse activiteiten uit te voeren. Wetenschappers zijn nog steeds bezig om te achterhalen wat nu precies de oorzaak is van migraine, maar ze denken dat het te maken heeft met veranderingen in de hersenactiviteit die vervolgens invloed hebben op je zenuwen. Ook kunnen verschillende zaken als hormoonveranderingen, bepaalde voedingsmiddelen, veel stress of zelfs het weer migraine veroorzaken. Migraine begint vaak wanneer iemand een tiener of jongvolwassene is en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Als andere mensen in je familie ook last hebben van migraine is de kans groter dat jij hier ook last van zal hebben.

Sinusinfectie

Druk en pijn op het voorhoofd, de wangen of tussen de ogen zijn de meest voorkomende symptomen van een sinusinfectie. Sinussen zijn luchtzakken in het hoofd die soms ontstoken of zelfs verstopt kunnen raken, wat uiteindelijk tot hoofdpijn kan leiden. Meerdere factoren zoals allergieën, een verkoudheid of chronische aandoeningen kunnen de oorzaak van een sinusinfectie zijn. Frequente of langdurige sinusproblemen kunnen wijzen op een onderliggend probleem en moet dan ook verder medisch onderzocht worden.

Clusterhoofdpijn

Bij clusterhoofdpijn heeft de persoon vaak last van een korte maar zeer pijnlijke hoofdpijn. Vaak treedt deze pijn snel op zonder waarschuwingssignalen en duurt het meestal tussen de 30 en 45 minuten. Soms heeft een persoon weken of maanden achter elkaar dagelijks last hiervoor, maar kan er ook een hoofdpijnvrije periode zijn die maanden of zelfs jaren kan duren. Ook bij clusterhoofdpijn is net als met migraine de oorzaak nogal onduidelijk, maar factoren als alcoholgebruik kan bij veel mensen clusterhoofdpijn veroorzaken. Mannen hebben over het algemeen vaker last hiervan dan vrouwen en ook vormt roken een risico. Net zoals met migraine het geval is, is de kans dat je last krijgt van clusterhoofdpijn groter wanneer het vaker in je familie voorkomt.

Hemicrania continua

Hemicrania continua is een zeldzame vorm van chronische hoofdpijn die consequent slechts één kant van het hoofd treft. Het woord betekent letterlijk vertaald uit het Latijn letterlijk “continu eenzijdige hoofdpijn”. De personen met hemicrania continua hebben last van een constante pijn die in intensiteit varieert. De pijnaanvallen voelen ongeveer hetzelfde aan als migraine en kan 20 minuten tot meerdere dagen duren. Soms kan iemand die hier last van heeft ook last krijgen van een hangend ooglid, oogpijn, tranende ogen en een verstopte neus. De precieze oorzaak van hemicrania continua is niet bekend, maar er is wel bekend dat bepaalde factoren zoals het drinken van alcohol en fysieke inspanningen de pijn kan versterken.

hoofdpijn links waarom

Occipitalis neuralgie

Occipitalis neuralgie is een specifiek soort hoofdpijn waarbij je last hebt van een scherpe, pijnlijke of schokachtige pijn in het bovenste deel van de nek, de achterkant van het hoofd en achter de oren. De belangrijkste oorzaak hiervan is de irritatie of schade aan de occipitale zenuwen. Daarbij kan fysieke stress, een verwonding aan de achterkant van het hoofd, spanning of een beknelde zenuw ook een oorzaak zijn. Ook mensen die last hebben van bepaalde medische aandoeningen zoals tumoren, artrose, infecties, ontstekingen, diabetes en jicht kunnen hier last van krijgen. Om echt vast te stellen of een persoon daadwerkelijk last heeft van occipitalis neuralgie worden er door artsen MRI’s en CT-scans uitgevoerd.

Reuzencel-arteriitis

Reuzencel-arteriitis is een aandoening waarbij de slagaders ontstoken raken. De pijn die mensen hierbij ervaren is meestal één kant van het hoofd. Ook voor deze aandoening is de precieze oorzaak niet vastgesteld, maar wel is er duidelijk dat bij deze aandoening het immuunsysteem de bloedvaten van het lichaam aanvalt, wat uiteindelijk leidt tot ontstekingen. Deze ontsteking zorgt voor een verminderde bloedstroom, wat in sommige gevallen ernstige complicaties kan veroorzaken. De mensen die hiervan last hebben, hebben vaak last van een ernstige en aanhoudende hoofdpijn, gevoeligheid van de hoofdhuid of de slapen, kaakpijn tijdens het eten, wazig of dubbel zien en soms zelfs volledig verlies van het gezichtsvermogen. De problemen met het zicht ontstaan doordat de verminderde bloedstroom de gezondheid van de ogen aantast. Vermoeidheid, koorts, verlies van eetlust, gewichtsverlies en pijn en stijfheid in de nek, heupen, schouder en bovenarm zijn ook enkele symptomen. Meestal wordt het gediagnosticeerd bij mensen ouder dan 50 jaar en komt het vaker bij vrouwen voor en bij mensen van Noord-Europese en Scandinavische afkomst. Het is erg belangrijk om zo snel mogelijk een arts te raadplegen wanneer je last heb van deze symptomen.

De ziekte van Bell (Bell’s palsy)

Mensen die last hebben van deze aandoening krijgen te maken met een tijdelijke zwakte of verlamming van het gezicht die één kant van het gezicht aantast, dat wordt veroorzaakt door een ontsteking of schade aan de aangezichtszenuw. De precieze oorzaak is nog niet helemaal bekend, maar er wordt gedacht dat het een immuunreactie is en vaak in verband wordt gebracht met viral infecties. Veel mensen die de ziekte van Bell ontwikkelen hebben daarvoor last gehad van virale infecties zoals een griep of een verkoudheid. Ook lopen mensen die zwanger zijn, een hoge bloeddruk hebben, diabetes hebben of obesitas hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van de ziekte van Bell. Het belangrijkste teken is een onverwachte zwakte of verlamming aan één kant van het gezicht, waardoor het moeilijk wordt om het oog of de mond aan deze kant te sluiten. Andere symptomen die hier ook bij kunnen horen zijn: hoofdpijn, kwijlen, verhoogde gevoeligheid voor geluid in één oor en spraakverlies en pijn.

Trigeminus neuralgie

Trigeminus neuralgie is een ernstige en chronische aandoening. De persoon die hier last van heeft kan te maken krijgen met een extreme en plotselinge brandende of shockachtige gezichtspijn die enkele seconden tot een paar minuten aan kan houden. Deze pijnaanvallen kunnen dagen, weken of zelfs maanden snel achter elkaar plaatsvinden. Het begin van deze pijn wordt meestal veroorzaakt doordat een bloedvat op de wortel van een zenuw drukt. In sommige gevallen kan de oorzaak verband houden met multiple sclerose of een tumor. Deze aandoening treft meestal mensen van 50 jaar en ouder en het komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen. Soms zijn er lange periodes, soms zelfs jarenlang, dat de persoon die aan deze aandoening lijdt geen pijn ervaart.

Beroerte

Een beroerte is een van de ernstigste oorzaken van pijn aan één kant van het hoofd. Druk zorgt ervoor dat de bloedvaten in de hersenen verzwakken en scheuren, wat pijn aan één of beide kanten veroorzaakt. De pijn kan hevig zijn en in tegenstelling tot gewone hoofdpijn of migraine is het begin van deze pijn zeer plotseling en snel, en daarnaast ook nog eens intens pijnlijk. Naast ernstige hoofdpijn zijn andere symptomen van een beroerte: verwarring, duizeligheid, visuele stoornissen, moeite met spreken en zwakte of gevoelloosheid aan één kant van het lichaam. Mensen die roken, veel alcohol drinken of die een hoge bloeddruk hebben lopen een verhoogd risico op een hersenbloeding. Beroertes zijn een veel minder vaak voorkomende oorzaak van hoofdpijn, maar het is belangrijk om de tekenen van een beroerte te herkennen en onmiddellijk medische hulp te zoeken wanneer je last heb van deze klachten.

Hersenaneurysma

Een andere ernstige oorzaak van eenzijdige hoofdpijn is een hersenaneurysma. Dit kan tevens ook een van de oorzaken zijn van een hersenbloeding. De symptomen hiervan merk je direct en zijn ernstig, waaronder een plotselinge en uiterst pijnlijke hoofdpijn. Dit gebeurt vaak in combinatie met braken, misselijkheid, een stijve nek, wazig of dubbel zien, hangende oogleden, gevoeligheid voor licht, verwarring en bewustzijnsverlies. Genetische aandoeningen, onbehandelde hoge bloeddruk en atherosclerose (het dunner worden van de bloedvatwanden) zijn enkele factoren die het risico kunnen vergroten.