Waarom je soms geen zin hebt in seks

Een keer minder of helemaal niet opgewonden zijn is geen ramp. Je hoeft niet per se elke dag seks te hebben. Gebeurt het echter te vaak, dan kan er een duidelijk verklaring voor zijn waar je in eerste instantie niet snel aan denkt. Enkele verklaringen zetten we op een rijtje.

 

De juiste omstandigheden

Terwijl de meeste mensen het gevoel opgewonden te zijn, als iets normaals te beschouwen, is het tegenovergestelde voor een ander. Het is geen kwestie van even een knop omdraaien. In veel gevallen moet de situatie er naar zijn om seks te hebben. Bovendien is het handig als er voldoende seksuele prikkels zijn die je stimuleren. Voor dat laatste is niet altijd veel nodig, zo kan een aanraking, een gebaar of geur al voldoende zijn.

Als de juiste omstandigheden aanwezig zijn, zal de zin in seks vanzelf komen. Kortom, de lustgevoelens krijgen de overhand. Ga dus op zoek naar deze omstandigheden en zo komen de prikkels eerder binnen.

Mentale oorzaken

Als je merkt dat je ondanks de pogingen van je partner toch niet (voldoende) opgewonden raakt, dan zijn er vaak logische verklaringen voor. Zo kan er sprake zijn van stress door bijvoorbeeld relatieproblemen, geldzorgen of situaties op het werk. Ook de aanwezigheid van kinderen kan zorgen voor verminderde lustgevoelens. Je bent dan immers niet alleen partners, maar vooral ook ouders waardoor je minder vaak spontaan het bed ik kan duiken. Ook de angst voor een ongewenste zwangerschap of het oplopen van een ziekte kunnen een rol spelen.

geen zin in seks

Seksuele oorzaken

Behalve de bovenstaande redenen kan er ook sprake zijn van een seksuele oorzaak. Denk bijvoorbeeld aan een van de volgende situaties:

  • Een te beperkte seksuele stimulering
  • Geen of weinig fantasie├źn
  • Prestatiedrang
  • Onrealistische beeldvorming over hoe seks zou moeten zijn en daar vervolgens in teleurgesteld worden
  • Erectieproblemen of pijn tijdens de seks
  • Andere behoeftes dan je partner

Al deze factoren kunnen een belangrijke rol spelen bij het zin krijgen in seks. In veel gevallen helpt het om een open en eerlijk gesprek te hebben met je partner.

Lichamelijke oorzaken

Naast de afwezigheid van de juiste omstandigheden en seksuele oorzaken kan er nog iets anders spelen: lichamelijke problemen. Logischerwijs zal je minder behoeft aan een vrijpartij hebben als je ziek bent. Maar ook zaken als vermoeidheid, overgewicht, diabetes of hormoonproblemen kunnen de lust doen afnemen. Voor vrouwen kan juist de anti-conceptiepil grote invloed hebben op de manier waarop ze wel of juist niet opgewonden raakt.

In veel gevallen helpt het om een goed gesprek te hebben met je partner. Dat wil niet zeggen dat het direct wordt opgelost. Door de feedback krijg je vaak juist meer inzicht in de achterliggende reden en kun je samen werken aan de oplossing zodat de zin in weer terugkomt.