Tot 1 oktober 2021 was het voor de Nederlander gemakkelijk om gewoon online te gokken op de bekende websites. Echter was dit niet legaal, er werd daarom ook vaak geen belasting afgedragen. De Overheid heeft er daarom voor gekozen om deze sector te legaliseren en partijen toe te laten die voldoen aan de juiste voorwaarden. Hierdoor heeft de overheid een vinger in de pap en kunnen zij de markt gemakkelijker naar hun hand zetten. Echter heeft niet elke website direct een licentie verkregen. Bij de eerste lichting gokkantoren die werden toegelaten zijn er 11 partijen geweest die een licentie hebben weten te bemachtigen van de Nederlandse Kansspelautoriteit. Sommige partijen wachten echter nog op een licentie. Daarom hebben zij er voor gekozen om in afwachting van hun licentie de Nederlandse spelers te weren van hun website. Zij kiezen ervoor om alles netjes via de regels te doen totdat de website in het bezit is van een officiële licentie voor de Nederlandse markt. Vanaf dan zijn de Nederlandse spelers weer welkom om een gokje te wagen. Op betsquare vind je een overzicht van websites inclusief reviews. Zo weet je altijd dat je bij een betrouwbaar website terecht komt. 

Wat is er effectief veranderd voor mij?

Voorheen was de situatie in Nederland dat u bij winst van een bedrag van €449 of meer direct 29% kansspelbelasting moest afdragen aan de Nederlandse belastingdienst. Deze situatie was echter anders bij websites buiten Nederland, hier werden te betalen belastingen niet direct ingehouden. Echter was het bij deze partijen wel verplicht om uw winsten zelf aan te geven bij uw belastingaangifte. 

Het goede nieuws aan het feit dat de Nederlandse markt nu gereguleerd is dat u geen rekening meer hoeft te houden met kansspelbelasting en gokwinsten aangeven bij uw belastingaangifte. Wedkantoren betalen nu zelf belasting waardoor u in geen enkel geval meer belasting hoeft te betalen over uw winsten. Het gewonnen bedrag kan je dus ten alle tijden gewoon lekker in je eigen zak steken. Er is namelijk niets vervelender dan een 29% belasting af te tikken als je net een mooi bedrag gewonnen hebt. 

Met het openen van de Nederlandse markt zijn aanbieders echter wel gebonden aan strengere regels waar zij zich aan moeten houden. Zo zijn er bijvoorbeeld nieuwe reglementen met betrekking tot reclame. Zo mogen gokkantoren zich niet specifiek richten op kwetsbare groepen zoals minderjarigen of jongvolwassenen. Dit om verslaving bij spelers te voorkomen.

Ook moeten online wedkantoren nagaan of spelers eventueel geregistreerd staan bij CRUKS. CRUKS is een online register voor uitsluiting van kansspelen. Dit is een lijst met spelers die zichzelf uitgesloten hebben van online gokken voor een zelf bepaalde tijd. Dit register voorkomt dat verslaafde mensen kunnen blijven gokken. Al met al, brengt het legaliseren en toelaten van casino´s op de Nederlandse markt alleen maar voordelen met zich mee.