Rundvlees

Rundvlees verhoogt het risico op kanker. Een onderzoek door het Kimmel-kankercentrum van Johns Hopkins heeft uitgewezen dat een chemische stof die ontstaat door vlees te koken op hoge temperatuur prostaatkanker bij ratten bevordert.

Schadebeperking: eet het zelden. Bak het laag en langzaam met indirecte warmte en vermijd verkoling. Je minimaliseert de kankerverwekkende chemicaliën die ontstaan wanneer vlees wordt verkoold.

vlees slecht minderen man man

Lam

Lamsvlees is heerlijk, en zoals de meeste dingen die echt lekker zijn, is het slecht voor je. Het is rood vlees en bovendien erg vet vlees, wat betekent dat het hetzelfde risico met zich meebrengt als rundvlees.

Uit een 10-jaar durende studie van The European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC), bleek dat mensen die elke dag rood vlees gegeten hadden, een derde meer kans op darmkanker hadden dan de gene die dat niet deden. De boosdoeners zijn hemoglobine en myoglobine, die in al het rood vlees voorkomen. Onderzoekers theoretiseren dat de verbindingen reageren met chemicaliën in de darm om kankerverwekkende stoffen te creëren.

Schadebeperking: EPIC ontdekte dat mensen die dagelijks 80 g rood vlees aten ongeveer 30% meer kans hadden op darmkanker. Maar zelfs degenen die slechts 55 gram rood vlees per dag aten, hadden een verhoogd risico op darmkanker. Het is verstandig om daarom slechts één keer per week rood vlees te eten.

lam rundvlees man man

Braadworst

We hebben nog meer slecht nieuws voor je. Worst, met name varkensworst, zit vol vet. Het is gekruid met soms verdachte specerijen en chemicaliën. Als het om vlees gaat, is worst waarschijnlijk een van de ergste overtreders. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid ontdekte onlangs dat een rode kleurstof in goedkope worsten, genaamd Red 2G, kanker zou kunnen veroorzaken. Ze weten niet zeker hoeveel van de kleurstof kan worden geconsumeerd voordat de zaken kritiek worden, maar het is duidelijk dat dit moet worden vermeden.

Schadebeperking: als je worst gaat eten, grijp dan niet naar de goedkope merken. Ze bevatten eerder goedkope kleurstof. En neem degene die er niet onnatuurlijk rood uitzien.

braadworst worst varken man man