Hoe kan het dat de ene voet groter is als de andere?

Ongeveer 60% van de volwassenen heeft dus niet dezelfde maat voeten. Maar wat maakt het nu dat de ene voet groter kan zijn dan de andere? Het komt allemaal neer op wat je dominante kant is. Wanneer je rechtshandig bent zal je je waarschijnlijk het prettigst voelen wanneer je op je rechtervoet balanceert, terwijl je je linkervoet uitsteekt om te lopen. Alle stappen die je gedurende je hele leven neemt, hebben invloed op de manier waarop je voetvorm verandert. Zo kan het constant leiden met je linkervoet tijdens het lopen ervoor zorgen dat die voet meer werkt dan je rechtervoet. In dat geval raken de ligamenten en pezen van je linkervoet versleten, met als gevolg dat de voet inzakt en – je raadt het al – breder en langer wordt.

Nog een reden voor het hebben van twee verschillende voetmaten is dat sommige mensen gewoon op die manier geboren zijn. Daarbij kan een blessure aan één voet en langdurig gips aan één voet moeten dragen hier ook een oorzaak voor zijn.

De oorzaak kan ook liggen bij gezondheidsproblemen

Het is dus erg normaal om verschillende (schoen)maten te hebben tussen je beide voeten, en vaak is het niet iets waar je je zorgen om hoeft te maken. Toch kan het hebben van verschillende voetmaten ook in verband worden gebracht met gezondheidsproblemen zoals spina bifida, scoliose en een klompvoet. Spina bifida is een aandoening van die wervelkolom, die kan leiden tot bot- en spierafwijkingen. Als resultaat hiervan kan je twee verschillende maten voeten hebben. Scoliose is ook een aandoening die de wervelkolom aantast. De abnormale kromming van de wervelkolom bij een persoon met scoliose kan leiden tot ongelijke benen. Dit kan vervolgens weer resulteren in verschillende voetmaten. De klompvoet is een geboorteafwijking die invloed heeft op de vorming van de spieren en botten van een kind, waardoor je ook ongelijke voeten kan hebben.

waarom verschillende voeten

De juiste schoenmaat kiezen als je twee verschillende voeten hebt

Sommige mensen hebben ongelijke voeten terwijl ze dit zelf niet door hebben. Dit kan dus een reden zijn dat iemand veel pijn heeft aan de voeten, omdat diegene hun hele leven de verkeerde schoenmaat kopen. Om de gezondheid van je voeten te behouden is het dus erg belangrijk dat je de juiste schoenmaat kiest. Wanneer je ene voet minder dan een halve maat van de andere verschilt en je verder geen andere problemen met je voeten hebt, dan kan je het beste schoenen kopen die bij je grootste voet passen. Als het verschil tussen de voeten groter is, kun je het beste iemand in de schoenenwinkel om advies vragen. Ook kun je een paar kopen dat goed bij je grotere voet past, en de andere schoen laten repareren door een podotherapeut. Een podotherapeut is namelijk gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klanten die ontstaan door een afwijkende voetstand of afwijkend looppatroon. Daarnaast zijn op maat gemaakte schoenen ook nog een optie, alhoewel je hiervoor wel vaak iets meer geld kwijt bent.

Kijk dus vooral goed naar de maten van je voeten. Mochten deze ongelijk zijn, is het namelijk goed om te weten wat de oorzaak is van het verschil om zo te kijken voor de juiste oplossing.