De vaste kosten voor het kopen van een huis

Voordat we beginnen aan de extra kosten die komen kijken bij het kopen van een huis, beginnen we eerst even met de vaste kosten. Van tevoren moet je ook zeker weten of je de financiering rond kan krijgen met je eigen geld en de hypotheek. De kosten die je eenmalig moet betalen van je eigen geld zijn:

  • Taxatiekosten: bepaalt de marktwaarde van je woning.
  • Overdrachtsbelasting: je betaalt 2% van de aankoopwaarde aan overdrachtsbelastingen. Als je een leeftijd hebt van onder de 35 jaar en je koopt een huis onder de 440.000 euro, dan hoef je geen overdrachtsbelastingen te betalen.
  • Notariskosten: deze kosten betaal je omdat de notaris een hypotheek- en overdrachtsakte opstelt.
  • Advies- en bemiddelingskosten.

Onbekende kosten die bij het kopen van een huis komen kijken

De extra kosten bij het kopen van een nieuwe woning

Naast de vaste kosten, moet je er altijd op voorbereid zijn dat er meer kosten bij gaan komen. Zo hebben wij een aantal extra kosten voor je op een rij gezet. Onderschat deze kosten niet: deze kunnen namelijk aardig oplopen.

  • Makelaarskosten: kosten die je betaald voor de begeleiding van het kopen.
  • Bereidstellingsprovisie: dit bedrag betaal je zodat (wanneer nodig) de hypotheekaanbieder je aanbod langer voor je vasthoudt.
  • Kosten voor bankgarantie.
  • Bouwkundige-keuring: de kosten voor de bouwkundige keuring van je woning.

Dit zijn dus kosten die er nog extra bovenop komen. Je moet ook niet vergeten dat je meubels, servies, gordijnen en andere spullen moet kopen voor je huis. Het is hartstikke fijn en leuk kom een woning te kopen, maar als je niks voor in het huis hebt, is dat natuurlijk ook vervelend. Waarschijnlijk neem je wel spullen mee van je vorige woning. Deze moet je natuurlijk overplaatsen door middel van dozen en vervoer. Ook dit kost dus geld in de vorm van benzine of zelfs het huren van een busje. In een nog erger geval dien je nog een aantal dingen aan je woning te verbouwen. Denk aan een nieuwe vloer, wat je ook al gauw duizenden euro’s kost aan materiaal en manuren om het te laten leggen.

Denk niet te makkelijk na over het kopen van een woning. Het is handig om eerst een heleboel te sparen. Meer dan dat je eigenlijk nodig hebt. Zo ben je altijd voorbereid op de extra kosten.