Wat doet een advocaat precies?

Wanneer je advocaat bent, geef je je cliënten advies over een hele hoop verschillende onderwerpen. Dit kan juridisch zijn, privé of zakelijk. Ze gaan met jou in overleg en informeren jou over je rechten en plichten. Ook gaan zij in gesprek met de tegenpartij om te ‘onderhandelen’. Zo proberen ze jou te helpen om jouw doel te bereiken.

 

Wat zijn de taken van een advocaat?

Wanneer je advocaat bent, ben je voor een heleboel verantwoordelijk. Er zijn meerdere taken die advocaten moeten uitvoeren. Hieronder lees je er een aantal. Dit zijn ze natuurlijk niet allemaal, maar het is wel een richtlijn.

  • Onderzoek doen naar het specifieke geval.
  • Feiten in de zaak vast te stellen door middel van interviews met cliënten en getuigen.
  • Uitkomsten evalueren en hier strategieën en argumenten bij ontwikkelen.
  • Pleiten namens cliënten in de gerechtshoven.
  • Juridische documenten opstellen zoals contracten en testamenten.
  • Geheimhouden van de zaken.

Wat is het gemiddelde salaris van een advocaat?

Het gemiddelde salaris van een advocaat in Nederland

Wanneer je advocaat wordt, is het ook belangrijk om te weten wat nu ongeveer je gemiddelde salaris wordt. Aangezien je veel verschillende functies hebt in de advocatuur, verschilt alles natuurlijk ook erg in het salaris. Uit cijfers van de Nationale Beroepen Gids blijkt dat een adcovaat gemiddeld zo’n €6.500 bruto per maand verdient, waarbij het minimale salaris op €3.600 ligt en de maximale bruto maandloon op €9.400. Deze bedragen gelden voor een werkweek van 40 uur. Dit komt uiteindelijk op een gemiddeld bruto jaarsalaris van €84.240.

Als advocaat verdien je dus – op zijn zachtst gezegd – best aardig. Het geld is in ieder geval geen factor wat je tegen kan houden om als advocaat aan de slag te gaan. Is geld een drijfsfeer voor jou in je carrière? Dan kun je nog even verder lezen en kijken wat de best betaalde beroepen in Nederland zijn.