De ‘regels’ van het OMAD-dieet

Wil jij dit dieet een keer volgen, dan is het belangrijk om je te houden aan een aantal ‘regels’ van het OMAD-dieet. Begin met het eten van slechts één maaltijd per dag, die je binnen een uur moet consumeren. Zorg ervoor dat het bord waarop je eet niet groter is dan 28 cm in diameter. En regel #3: de hoogte van je maaltijd op je bord mag niet meer dan 3 cm zijn.

Hoewel je vrij bent om te kiezen welke maaltijd je binnen dat ene uur eet, wordt het sterk aanbevolen om een gezonde optie te kiezen in plaats van ongezonde alternatieven. Deze aanpak biedt enige vrijheid binnen de vastgestelde regels, met de nadruk op het maken van gezonde keuzes voor een gebalanceerde voeding.

omad dieet

Is het OMAD-dieet wel goed voor je?

Volgens experts is het OMAD-dieet geen gezonde manier om gewicht te verliezen, omdat je met slechts één maaltijd per dag niet genoeg calorieën binnenkrijgt in vergelijking met drie of vier maaltijden per dag. Ook loop je het risico op een tekort aan essentiële voedingsstoffen, wat kan leiden tot klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn en spierverlies. Het dieet wordt daarom afgeraden voor kinderen, jongvolwassenen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en diabetici.

Om op een gezonde manier af te vallen, is het belangrijk om minder calorieën te consumeren dan je verbrandt, maar ook om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Kies voor maaltijden met voldoende vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen. Het kan namelijk gevaarlijk zijn als je niet genoeg van deze voedingsstoffen binnen krijgt. Omdat het OMAD-dieet als een crashdieet wordt beschouwd, kan het jojo-effect optreden wanneer je ermee stopt. Wat inhoudt dat die kilo’s weer terugkomen.

Wil jij afvallen en ben je op zoek naar een ander dieet of eetpatroon? Lees je dan eens in over het 16/8-dieet.