Dromen worden werkelijkheid voor Oliver Daemen

Oliver heeft de ‘plek aan het raam’ van de New Shepard te danken aan een speciale veiling voor het goede doel waaraan hij afgelopen juni samen met zijn vader deelnam. Hoewel vader en zoon het hoogste bod aan zich voorbij lieten gaan, viel de keuze van Blue Origin toch op Oliver. Zijn grote passie voor ruimtevaart en zijn jeugdige leeftijd gaven de doorslag. Op de vlucht wordt Oliver vergezeld door Jeff Bezos, diens broer Mark en de 82-jarige Amerikaanse Wally Funk als de oudste astronaut ter wereld.

Oliver Daemen is sinds zijn jonge jaren al gek op lucht- en ruimtevaart. Na het afronden van zijn VWO-opleiding in 2020, heeft hij het afgelopen jaar benut om zijn vliegbrevet te halen. Dit jaar begint hij aan de studie Natuurwetenschappen en Innovatiemanagement aan de Universiteit Utrecht. Vandaag is hij met zijn vader hals over kop vertrokken naar Texas, waar hij een intensieve astronautentraining zal volgen voor de ruimtevlucht van aanstaande dinsdag. “Dit is een droom die uitkomt!” zegt Oliver. “Ik had hier helemaal niet meer op gerekend, totdat vorige week dat verrassende telefoontje van Blue Origin kwam. Dit is zo onvoorstelbaar gaaf! De vlucht naar en in de ruimte duurt maar tien minuten, maar ik weet nu al dat dit de meest bijzondere tien minuten van mijn leven worden.”

Oliver Daemen jongste astronaut ooit Nederland

Oliver en zijn vader Joes Daemen waren benieuwd naar de veiling voor de laatste stoel die vorige maand plaatsvond. Vastgoedontwikkelaar Joes Daemen zag gaandeweg het biedingsproces een mooie thematische link ontstaan met zijn bedrijf intospace. “Ook wij zijn helemaal bezeten van ‘ruimte’, maar dan ruimte voor logistiek vastgoed dat we ontwikkelen voor partijen zoals Kuehne + Nagel en Zalando,” aldus Joes Daemen. “De ruimtereis van Oliver leek ons een prachtige activiteit om de lancering van intospace komend najaar op te luisteren. Maar toen de biedingen tijdens de veiling de pan uit gingen reizen, zijn we afgehaakt.”

De eerste commerciële ruimtereis van Jeff Bezos

Toch klopte Blue Origin vorige week totaal onverwacht alsnog aan bij vader en zoon Daemen, nadat de hoogste bieder had besloten pas op een latere vlucht mee te reizen. Het ruimtevaartbedrijf kiest er bewust voor om de laatste plaats te gunnen aan de bevlogen Oliver, zodat de eerste commerciële ruimtereis van Bezos’ onderneming niet alleen de oudste maar ook de jongste astronaut aan boord heeft. De prijs voor ‘de laatste stoel’ valt een stuk lager uit dan het hoogste bod op de veiling. Het bedrag wordt door Blue Origin aan een nog nader te bepalen goed doel geschonken.

André Kuipers, beroepsastronaut van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en het grootste idool van Oliver: ”Ik vind het prachtig dat Oliver zo onverwacht deze fantastische ervaring gaat opdoen. Ik heb hem aangeraden om niet de klassieke fout te maken door foto’s te gaan nemen in de korte tijd dat hij boven is, maar ten volle te genieten van het uitzicht op onze schitterende planeet.”