Get your kicks on North Coast 500

Route 66 is een legendarisch stuk highway in de VS, dat je van Chicago helemaal tot aan de kust van de Stille Oceaan bij Santa Monica brengt. Eindeloze stukken weg vind je hier. Raampje omlaag, playlist op (bij voorkeur natuurlijk The Doors) en cruisen maar. De route werd zo populair dat er zelfs een hele cultuur om heen is ontstaan. Maar verlaten stukken weg, dan moet toch elders ook wel te vinden zijn? En wat als je Route 66 al een keer gedaan hebt? Er zijn alternatieven en die liggen nog eens dichter bij huis ook. In Schotland vind je de North Coast 500. Uiteraard niet zo lang als Route 66, maar daarom niet minder indrukwekkend. Want wie heeft er nog behoefte aan een uitgestrekte zandvlakte, als je ook door de prachtige, ruige, woeste heuvellandschappen van Schotland kunt toeren.

North Coast 500

Inverness

Met de North Coast 500-route tour je, zoals de naam al doet vermoeden, langs de meest noordelijke kust van Schotland. Je Schotse roadtrip begint bij de plaats Inverness. Inverness is gelegen in de Schotse Hooglanden en is een van de meest noordelijke steden van het Verenigd Koninkrijk. Inverness is zelf al een hele bezienswaardigheid met talloze kastelen. De figuur waar Shakespeare Macbeth op baseerde, heeft ooit een van deze kastelen in Inverness bezeten. Hoe noordelijk Inverness ook mag liggen, dit is pas het beginpunt. Vanaf hier vertrek je in westelijke richting.

North Coast 500

Ullapool

Na zo’n twee uur rijden, bereik je Applecross. Dit is een schitterend kustplaatsje met prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan. Vervolgens trek je op de North Coast 500 via Shieldaig in noordelijke richting naar boven, waar zo’n 100 mijl verderop de plaats Ullapool ligt. Ondertussen geniet je van de prachtige kuststreek en de ongerepte Schotse natuur. Ullapool is een klein kustdorpje met 1500 inwoners en toch is het het dichtstbevolkte gebied in wijde omgeving. Ullapool is een belangrijke plek voor toeristen en cultuur. Ook is het vertrekpunt voor veel wandelaars en hikers. Stap hier dus gerust even uit, want dit bruisende epicentrum van cultuur en muziek wil jij niet missen.

Durness

Durness

De reis langs North Coast 500 vervolgt zich nog verder noordelijk naar de plaats Durness. Durness bevindt zich helemaal op het meest noordwestelijke punt in Schotland. Je bevindt je inmiddels in behoorlijk afgelegen gebied. Kijk om je heen, want de natuur is werkelijk adembenemend. Hier vind je ook de Smoo Cave, een natuurlijk ontstaande zeegrot, waar doorheen gelopen kan worden. Vanaf Durness vervolg je je reis oostelijk richting de plaats Thurso.

Gelegen in de historische regio Caithness, is Thurso de meest noordelijke plaats van Schotland. Je kan, eenmaal in Thurso, een uitstapje overwegen naar John o’Groats, gelegen op de meest noordoostelijke punt van het Schotse schiereiland. Ook gaat er vanuit Thurso een ferry naar de noordelijke eilanden van Orkney. Voor de gin-liefhebber is een stop bij de Dunnet Bay Distellery zeker een aanrader. Hier wordt Rose Rock gin gebrouwen, dat verkocht wordt in porseleinen flessen.

North Coast 500

Klokje rond op de North Coast 500

Vanaf Thurso zak je in zuidelijke richting vervolgens langs de North Coast 500 rustig af, terug naar Inverness waar het allemaal begon. Onderweg ervaar de volledige oostelijke kust van het Schotse schiereiland. Ondertussen kun je nabij Wick een stop inlassen bij de 5,000 jaar oude Grey Cairns of Camster, een van de oudste stenen bouwwerken van Schotland. Ook langs de oostkust vind je bij Golspie Dunrobin Castle met schitterende tuinen. Een andere aanrader is het Glenmorangie House. Wie aan Schotland denkt, denkt aan whisky. De whiskyliefhebber komt hier dan ook absoluut aan zijn trekken, door de brouwerij die verbonden is aan dit landhuis, waar ook overnacht kan worden. Uiteindelijk kom je na de 500 mijl langs de gehele kust van het noordelijke schiereiland weer uit in Inverness. Wat denk je, zie jij jezelf al rondtouren over de Route 66 van Schotland?

Dunrobin Castle

Blijf je liever op het vaste land? Dit zijn de mooiste plekken voor een roadtrip door Europa.