Hoe gezond is fietsen op een e-bike?

Elektrisch fietsen is minder intensief dan fietsen op een normale fiets, waardoor je dus minder energie verbruikt en minder calorie├źn verbrandt. Maar omdat een e-bike daarentegen vaker gebruikt wordt voor langere afstanden dan een normale fiets, compenseer je hiermee juist weer het lagere energieverbruik. Eerder is er al een wetenschappelijk onderzoek geplaatst in de International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity over de gezondheidsvoordelen van elektrisch fietsen. Toch zijn de meningen over dit onderwerp nogal verdeeld. Zo is volgens het Vlaams Instituut Gezond Leven het fietsen op een elektrische fiets een goede manier om je conditie op peil te houden en even gezond als gewoon fietsen. De Nederlandse Fietsbond denkt hier echter anders over. Zij raden elektrisch fietsen juist eerder af en geven de voorkeur aan normaal fietsen.

Volgens het Vlaams Instituut Gezond Leven geeft elektrisch fietsen dus geen probleem voor je conditie. Hierbij verwijzen ze naar een ander wetenschappelijk onderzoek uit 2019, waarin bewezen is dat een elektrische fiets even goed voor de gezondheid is dan een normale fiets. In dit onderzoek volgden de onderzoekers twee jaar lang het fietsgedrag van 9.335 personen in zeven Europese steden. Uit deze studie is gebleken dat mensen die gebruik maken van een elektrische fiets vergelijkbare of zelfs grotere fysieke inspanningen doen dan mensen die gebruik maken van een gewonen fiets. Dit komt namelijk omdat mensen met een elektrische fiets over het algemeen vaker gebruik maken van de fiets en ook veel langere afstanden fietsen dan de gebruikers van een gewone fiets. Het is een feit dat elektrisch fietsen minder intensief is dan normaal fietsen en je lichaam dus minder energie verbruikt per minuut, je krijgt tenslotte een extra duwtje in de rug. Maar vanwege de langere afstanden die gemaakt worden, wordt dit uiteindelijk alsnog gecompenseerd. Zo fietst een fietser op een normale fiets gemiddeld 4,8 kilometer, terwijl dit met een elektrische fiets al snel kan oplopen tot een afstand van 9 kilometer.

e-bike gezonder ongezonder dan normale fiets

Energieverbruik en conditietraining door te fietsen

Over het energieverbruik tijdens het rijden op je tweewieler is verder geen discussie. Het is simpelweg een feit dat je op een elektrische fiets minder calorie├źn verbrandt dan op een gewone fiets, wanneer je dezelfde afstand aflegt. De impact op jouw conditie hangt af van verschillende factoren. Zo verbruik je op een elektrische fiets over het algemeen minder zuurstof en lever je op een gewone fiets natuurlijk meer inspanning, wat een groter effect op je conditie heeft. Maar daarentegen is de conditie van iemand die regelmatig van een elektrische fiets gebruik maakt natuurlijk wel beter dan iemand die helemaal niet aan lichaamsbeweging doet. Want hoe vaker je langere afstanden fietst, hoe beter je conditie wordt.

Conclusie: is fietsen op een e-bike ongezonder of niet?

Het fietsen op een elektrische fiets is eigenlijk net zo gezond als het fietsen op een gewone fiets. Ondanks dat het misschien minder fysieke inspanning levert, fiets je met een elektrische fiets wel langere afstanden. Want laten we eerlijk zijn, 9 kilometer klinkt ver op een normale fiets, maar met een e-bike ben je er in zo’n 20-25 minuutjes. Dat is prima te doen, right?

Daarbij hangt het ook van meerdere factoren af. Zodra iemand langer en/of meer fiets met een elektrische fiets dan voorheen op een gewone fiets (wat vaak het geval is) kan dit alleen maar erg positief zijn voor je gezondheid.