Merkenfreaks

In de wereld van kledingmerken zijn veel doorgewinterde merk gekkies te vinden. Mensen die – kost wat kost – alles willen bezitten van een bepaald merk of een bepaalde collectie. Grote merken weten dit en spelen daar handig op in. Geef ze eens ongelijk, geld verdienen met relatief weinig moeite is iets wat we allemaal wel ambiëren. De street style merken zijn hier absolute meester in. Ze zijn in staat om producten zodanig te plaatsen dat iedereen vanaf de eerste aankondiging op ’t puntje van z’n stoel zit.

Mede hierdoor en de vergrotende aandacht voor deze stijl in ’t algemeen, zien we steeds vaker vreemde situaties ontstaan. Of het nou een beer is met designerkleding aan, of een baksteen met een merknaam erop. Merken kunnen het zo gek niet bedenken en fans kunnen het niet snel genoeg kopen. We hebben een aantal re-sell items op een rij gezet die voor een klein fortuin van eigenaar wisselen – mocht je de gelukkige zijn om er überhaupt aan te komen.

Baksteen – Supreme

Juist, het New Yorkse Supreme is misschien wel marktleider als het aankomt op gekke items produceren die iedere fan wil hebben. Deze Supreme brick is daar misschien wel het ultieme voorbeeld van. De baksteen, want dat is ‘t, werd destijds aangeboden met een retail prijs van $30. Een prijs die voor sommigen al als onzin in de oren klinkt. Laten we eerlijk zijn, wie koopt er nou een baksteen met een merknaam erop? Nou, Supreme fans dus.

idiote resell items MAN-MAN

De baksteen was binnen een halfuur na de launch uitverkocht. Er ontstond zoveel hype dat men in Youtube video’s zelfs ging kijken of de Supreme brick sterker was dan een ‘standaard’ baksteen. Echter, de gekte bereikte een hoogtepunt toen een dergelijke baksteen op eBay te koop aan werd geboden voor $1000. Juist ja, $1000 voor een baksteen. Of de verkoper daadwerkelijk een koper heeft gevonden is niet duidelijk, maar de steen ging ook al voor een paar honderd dollar over ’t internet – met succes.

Yeezy’s – Adidas x Kanye West

Tja, in ieder rijtje over re-sell items hoort deze schoen thuis. Of beter gezegd schoenen. Het is lang geleden dat we een merk hebben gezien dat een specifiek model zo hard wist uit te melken om er eenvoudig bakken met geld mee binnen te halen. De Yeezy Boost 350 en 750 sneakers van Adidas – ontworpen door Kanye West – zijn het ultieme voorbeeld van de re-sell gekte.

idiote resell items MAN-MAN

De schoenen (Yeezy Boost 350) gingen origineel in de verkoop voor een prijs van €200. Dit werd al gauw €230 en soms zelfs €250. Een schijntje natuurlijk wanneer je keek naar de re-sell waarde van deze schoenen. Bij aanschaf en directe verkoop kon men vaak een paar van deze sneakers met de grootste eenvoud verkopen voor een bedrag van €700 of €800 – soms zelfs ver boven de €1000. Is dat snel geld verdienen?

Lucht Yeezus concert – Kanye West

Ja, je leest het goed. Lucht van een van de Yeezus concerten van Kanye West was ooit te koop op eBay. De verkoper beweerde dat de zak met lucht gevuld was afkomstig van de eerste rij en dat er zelfs enkele druppels zweet bij zaten. Je vraagt je natuurlijk af, wat wil een verkoper daar voor prijs aan vasthangen? Het antwoord was heel simpel, dat deden Kanye’s fans zelf wel. Er werd op een bepaald moment zelfs ruim €50.000 geboden. Een bedrag dat natuurlijk kant noch wal raakt, ook al beweerd Kanye West een nieuwe God/Jezus te zijn.

idiote resell items MAN-MAN

Air Jordan 1 – Nike x Off-White

Nog niet zo lang geleden kondigden Nike en Virgil Abloh een samenwerking aan rondom tien iconische Nike sneakers. De samenwerking werd – hoe origineel – The Ten gedoopt en bracht veel teweeg. Nog vóór de officiële release doken er veel foto’s op en mensen die op de een of andere miraculeuze wijze al een paar hadden weten te bemachtigen.

idiote resell items MAN-MAN

Alle schoenen uit de The Ten collectie werden voor de normale retail prijs verkocht. Er was dus geen intentie om fans uit te persen, zoals merken dat normaliter wel graag doen. Wat wel vervelend was voor mensen die graag op een paar van deze sneakers willen lopen, is ’t feit dat ze binnen no-time uitverkocht waren. Ook de minder gangbare modellen. De schuld van de re-sellers uiteraard. De Air Jordan 1s zoals hierboven werden verkocht voor €180. De re-sell prijs ligt inmiddels ruim over de €1000 – lang leve de hype.

Soepkom – Supreme 

We zijn weer terug bij het merk uit New York. Supreme heeft vaak producten in de verkoop die totaal onnodig zijn en daar is deze soepkom er weer een van. Een soepkom kunnen we kopen voor een euro of €2 hooguit €3. Deze Supreme Soup Bowl kost ongeveer €24 – althans als je er op tijd bij zou zijn. Inmiddels is de soepkom niet meer te koop via de officiële kanalen en zal je ‘m moeten vinden in de re-sell.

idiote resell items MAN-MAN

Natuurlijk is ook deze soepkom weer een stukje duurder dan dat ‘ie origineel was. Re-sell prijzen variëren op dit moment van ongeveer €60 tot een kleine €150. Dat is natuurlijk niet echt weinig voor een soepkom, maar als je fan bent van Supreme, dan leg je dit er natuurlijk gewoon voor neer.

Companion – KAWS

KAWS is een artiest met een CV dat praktisch iedere discipline betreft die je maar kunt bedenken bij een creatief persoon. Hij is graffiti-artiest, illustrator, schilder, product-designer en speelgoedmaker. Al met al een zeer getalenteerd en veelzijdig persoon. Zijn bekende poppen/actiefiguren in de vorm van companions zijn wereldwijd zeer beroemd én zeer gewild.

idiote resell items MAN-MAN

Herkenbaar aan hun karakteristieke kruisjes als ogen zijn de KAWS companions verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en maten. Om een dergelijk actiefiguur te kopen moet je je inschrijven voor een mailinglijst. De goedkopere KAWS poppetjes beginnen bij een prijs van ongeveer €170. In de re-sell wordt dit al gauw €500/€600. Om nog maar te zwijgen over de grote edities – welke vaak voor duizenden euro’s van eigenaar verwisselen.

Back to the Future Mag sneakers – Nike

Deze sneakers mogen natuurlijk niet ontbreken. Bekend door de Back to the Future film, zijn deze Nike Mags een directe hit gebleken. In 2011 produceerde het sportmerk al eens 1500 paar – deze werden allemaal geveild. De opbrengst ging destijds naar de Michael J. Fox Foundation. Een paar jaar daarna werden er weer een aantal paar geproduceerd, ditmaal enkel te verkrijgen door middel van een zogenaamde raffle. 

idiote resell items MAN-MAN

Wat de schoenen nou precies kosten retail, dat weet niemand. Het is namelijk iedere keer weer een ander bedrag. Wat we wel weten is dat deze schoenen in Hong Kong eens onder de hamer zijn gegaan voor een bedrag dat rond de €100.000 lag. Wat betreft waarde zijn dit dus de absolute toppers.