Disclaimer: een moddervette spoiler-alert alvast, je bent gewaarschuwd!

De nieuwste aflevering van Peaky Blinders pakt de draad op waar de tweede episode eindigde: Ruby, de dochter van Tommy en Lizzie, belandt met spoed in het ziekenhuis. Slecht nieuws kenmerkt de aflevering: Ruby heeft tuberculose in één van haar longen. Thomas is volkomen aangeslagen en gaat op zoek naar antwoorden. Er zou een ‘zigeunervloek’ zijn uitgesproken over zijn dochter.

 

Nieuwste aflevering van Peaky Blinders vol van hartverscheurend drama

Terwijl Thomas de zus van zijn overleden broer bezoekt in onderzoek naar de vloek, neemt Ada de rol van familiehoofd op zich. Een grimmige meeting tussen haar, Jack Nelson, Oswald Mosley en Lady Diana Mitford houdt de spanningsboog snaar-strak. Daarbij is het thema van fascisme leidend, als verwijzing naar de naderende Tweede Wereldoorlog.

Nog voordat Thomas zin kan geven aan de ‘mysterieuze’ ziekte die Ruby overkomen is, volgt een mokerslag. Het steeds vaker door lucide dromen geplaagde kindje is niet meer te redden. Ze overlijdt, nog voordat Thomas afscheid kan nemen welteverstaan. En dat juist terwijl zij om haar vader vroeg voordat zij overleed.

peaky blinders seizoen 6

De aflevering ken daarnaast nog een epische scene waarin een nieuw karakter Hayden Stagg (gespeeld door Stephen Graham) korte metten maakt met de intimidatietechnieken van Arthur. Arthur moet uitzoeken waarom er opium gestolen wordt bij de haven. Maar hij is inmiddels zo ver heen door zijn opiumverslaving, dat hij in tranen uitbarst na de gedenkwaardige speech van Stagg.

Kortom: het drama schakelt nog een flinke tand bij terwijl wij sprakeloos achtergelaten worden. Hiermee is het zesde en laatste seizoen op de helft. Gelukkig krijgt de finale ervan nog een vervolg. Een heuse Peaky Blinders-film komt er nog achteraan!