Het verhaal van The Man With 1000 Kids

In de documentaireserie The Man With 1000 Kids volgen we het verhalen van verschillende moeders die slachtoffer waren van de fratsen van Jonathan Jacob Meijer. In 2010 besloot de Nederlandse Natalie dat ze graag moeder wilde worden. Als lesbische vrouw was dit niet eenvoudig en na het uitsluiten van vrienden als donoroptie, richtte ze haar blik op online donoren. Via de website “Longing for a Child” ontmoette ze Jonathan Jacob Meijer. Hij leek perfect: aantrekkelijk, intelligent en met een nobel verhaal over het helpen van een vriend. Natalie besloot met hem in zee te gaan en kreeg een zoon.

Jarenlang leek alles goed te gaan, totdat Suzanne, Natalies partner, een krantenartikel las over een Nederlandse spermadonor met honderden kinderen. Het duurde niet lang voordat ze beseften dat dit hun donor, Jonathan Jacob Meijer, was. De moeders voelden zich bedrogen. Ze hadden Jonathan Jacob Meijer minder dan een jaar eerder nog gesproken over een tweede kind, waarbij hij had gezegd slechts 25 kinderen te hebben.

Bekijk hier de trailer van The Man with 1000 Kids:

 

De reactie van de donor Jonathan Jacob Meijer

Jonathan Jacob Meijer, die weigerde mee te werken aan de documentaire, heeft in een interview met BBC Radio 4 verklaard dat de serie misleidend is. Hij beweert te zijn gestopt met doneren in 2019 en benadrukt dat ouders hun kinderen altijd kunnen vertellen dat ze van een donor zijn. Volgens hem zijn DNA-tests tegenwoordig goedkoop en toegankelijk, wat helpt om het risico op incest te minimaliseren.

De gevolgen en de toekomst

De schok veranderde hun leven. Natalie en Suzanne sloten zich aan bij een Facebookgroep voor moeders met Meijers kinderen en ontdekten tot hun ontzetting dat hij op grote schaal had gedoneerd, ook buiten Nederland. Hun grootste angst is de potentiële kans op incest onder zijn vele nakomelingen. “Het is een volksgezondheidsrisico in wording”, zegt Natalie.

Dit verhaal is nu als een docuserie te kijken op Netflix en heet The Man with 1000 Kids. Je wordt meegenomen in het volledige verhaal en alle angsten van de ouders. Op IMDb heeft de docuserie al meteen een goed cijfer behaald, namelijk een 6.9/10. En op Twitter waren er ook een aantal reacties binnengekomen. De meeste mensen zijn verbaasd dat zo’n schandaal überhaupt mogelijk is. Bekijk hier een aantal reacties op Twitter: