Xavi Simons maakt indruk sinds zijn komst bij PSV

Afgelopen zomer tekende Xavi Simons een vijfjarig contract bij het Eindhovense PSV, dat hem transfervrij overnam van Paris Saint Germain. De middenvelder maakt daar al sinds de seizoensstart indruk en al helemaal sinds het vertrek van Cody Gakpo lijkt het jonge talent de beste speler van PSV te zijn.

Simons is een aanvallende middenvelder die ook op de vleugels kan spelen. Hij wordt dit seizoen terecht geprezen. Zo zei Rafael van der Vaart dat Oranje-bondscoach Ronald Koeman het elftal om de PSV’er heen moet bouwen: “Als hij in Qatar al drie jaar verder was geweest, dan hadden we kans gehad om wereldkampioen te worden.” Hoewel wij dit wel een beetje overdreven vinden – Simons moet zich nog  bewijzen op internationaal niveau – geeft het wel aan dat de kleine middenvelder hoge verwachtingen heeft geschept met zijn goede optredens.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Xavi Simons (@xavisimons)

De “realistische” transferwaarde van Xavi Simons

De knappe prestaties van Simons zijn overduidelijk te zien in zijn Expected Transfer Value. De rechtspoot was dit seizoen in 22 Eredivisie-wedstrijden betrokken bij zestien goals, waarvan tien goals en zes assists. De marktwaarde van Xavi Simons bedroeg in september 2022 zo’n 2,5 miljoen euro. In februari 2023 staat het bedrag al op 13,4 miljoen, slechts zes maanden na zijn komst naar PSV. Echter denken een team van wetenschappers dat de marktwaarde van Xavi Simons veel hoger ligt. Door middel van een software, die allerlei factoren meeneemt bij het berekenen van de waarde van een speler, zijn ze uitgekomen op een ”realistische” transferwaarde van – om precies te zijn – 25.606.968 euro. De bedragen zijn heel specifiek, maar zouden moeten worden gezien als een minimumprijs, een startpunt voor de onderhandelingen. Volgens Transfermarkt.nl is de marktwaarde van Simons momenteel 18 miljoen euro. Een flinke stijging dus ten opzichte van september.

Een terugkeer naar PSG is nog steeds mogelijk

PSV moet vrezen voor het vertrek van de jonge talent. De 19-jarige aanvaller heeft namelijk een clausule in zijn contract waardoor hij komende zomer voor een beperkt bedrag terug kan keren naar Parijs. Paris Saint Germain kan Xavi Simons naar verluidt voor 12 miljoen euro overnemen indien de middenvelder zelf een terugkeer ziet zitten. Als dat het geval is, dan lijkt het bijna gegarandeerd dat PSG Simons terug zal halen. PSV is al druk in onderhandeling over een nieuw en verbeterd contract zonder ”Paris Saint Germain optie”.