Nieuwe plannen van het demissionaire kabinet
Afgelopen dinsdag tijdens Prinsjesdag heeft het demissionaire kabinet nieuwe plannen kenbaar gemaakt. Uit de nieuwe plannen blijkt dat ze het komende jaar een verdere armoedeval zoveel mogelijk wil gaan beperken. Momenteel is het minimumloon 1995 euro per maand, mits je een voltijd dienstverband hebt.
Let wel op: bij de ene werkgever geldt 36 uur als voltijd, bij de ander 38 of 40 uur. Dat wil wel zeggen dat straks een werknemer met 36 uur werk bij het ene bedrijf precies hetzelfde verdient als een werknemer met 40 uur werk bij het andere bedrijf. Vanaf 1 januari gaat dit anders, dan krijgen werknemers met een minimumloon per uur betaald.
Een hoger netto salaris vanaf 1 januari 2024
Het minimumloon gaat omhoog in 2024, met maar liefst 2,5 procent. Daarmee geldt volgend jaar een minimum uurloon van 13,11 euro per uur. “Daardoor gaan mensen die 40 uur werken er 13,9 procent op vooruit qua maandsalaris”, zegt Joke van der Velpen, manager wet- en regelgeving bij Visma | Raet. “Zij gaan van 1995 euro bruto naar ruim 2270 euro bruto. Hun nettosalaris stijgt met 204 euro naar 2061 euro per maand.”
Nederlanders die het minimumloon verdienen en 36 uur per week werken, zien hun netto salaris per 1 januari 2024 stijgen met 66,60 euro naar 1924,33 euro per maand. “Verdien je het minimumloon en werk je 40 uur, dan maak je een veel grotere stap. Je krijgt dan ruim 204 euro meer. Het loont dus zeker om meer te gaan werken.’’
Maatregelen om de koopkracht te verbeteren
“Het kabinet neemt extra maatregelen om de koopkracht van mensen met een laag inkomen of een uitkering, en grote gezinnen, te verbeteren. Daarom investeert het kabinet komend jaar € 2 miljard in structurele maatregelen om ervoor te zorgen dat iedereen kan meekomen in de samenleving en om te voorkomen dat de armoede stijgt.” Dit schrijven de ministers Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) in hun begroting die afgelopen dinsdag (19-09-23) aan de Tweede Kamer is overhandigd.
Invloedrijke verandering
De hoogte van je inkomen is van invloed op allerlei toeslagen, zoals die voor zorg en kinderopvang. Een hoger (minimum)loon kan weliswaar heel goed klinken, maar het kan ook betekenen dat je juist minder toeslagen krijgt. Dat is per persoon en huishouden verschillend.
Nieuwsgierig geworden? Met de bruto-/nettocheck van Visma | Raet kun je zelf berekenen wat dit voor jouw netto salaris in 2024 gaat betekenen.