Spartacus op Netflix

Het verhaal van Spartacus zul je ongetwijfeld kennen. We hoeven je dus niet te vertellen dat de hele serie draait om een man: Spartacus. Hij is onbedoeld onze held die zich verzet tegen zijn ogenschijnlijk hopeloze situatie. Ooit door de Romeinen gevangen genomen is hij nu niks meer dan een stuk handelswaar en wordt al snel verkocht aan een school voor gladiatoren. Zijn opdracht is duidelijk: zien te overleven. Dat lukt aardig. Het goede nieuws is dat we pas zijn aanbeland in de beginfase van de serie. Dat belooft dus wat.

netflix serie tip Spartacus

Het eerste seizoen ‘Spartacus: Blood and Sand’ is in feite een lange inleiding. Veel elementen doen denken aan een andere film, namelijk ‘300’. Zo komen er ook in Spartacus veel bloederige gevechten voor, een overvloed aan testosteron en is het niveau van de acteurs van een bedenkelijk niveau. Als we dat even opzij schuiven blijft er een mooi verhaal over. Wel een waarin met name politieke complotten van destijds het eerste seizoen een bijzonder karakter geven. Dat wil niet zeggen dat de actie naar de achtergrond wordt verdreven. De hoeveelheid geweld en seks voert nog steeds de boventoon, maar is nu wel opeens functioneel geworden. Verwacht dus geen Emmy-waardige productie, maar gewoon een extreem goed eerste seizoen.

Vier seizoenen vol actie, bloed en seks

Spartacus is op zijn minst onvergelijkbaar. Geen enkele serie kan ermee worden vergeleken en dat maakt het ook gelijk tijdloos. Dat ligt niet enkel aan de opzet van de serie. Zo heeft elk seizoen een geheel eigen ondertitel:

    1. Spartacus: Blood and Sand
    2. (prequel) Spartacus: Gods of the Arena
    3. Spartacus: Vengeance
    4. Spartacus: War of the Damned

Zoals voor veel series is de continuering van het succes een hele uitdaging. Zo ook voor Spartacus. Na het eerste succesvolle seizoen bleek dat acteur Andy Whitfield kanker had. Dat had een groot probleem kunnen zijn, ware het niet dat Whitfield succesvol kon worden behandeld. Zijn herstel zou echter wat tijd vergen en daarom werd er besloten om eerst ‘Gods of the Arena’ op te nemen. Zo werd voorkomen dat de fans te lang moesten wachten op een vervolg. Toch sloeg het noodlot toe. De kanker keerde nog voor aanvang van de opnames terug. Op slechts 39-jarige leeftijd overleed de acteur. Geen Whitfield dus in het tweede seizoen, maar Liam McIntyre als Spartacus.

netflix serie tip Spartacus

Alle seizoenen zijn beschikbaar op Netflix

Ook al is de serie relatief oud (in 2013 werd de laatste aflevering uitgezonden), het blijft boeien. Alle reden dus om de serie in zijn geheel bij Netflix te bekijken, bij voorkeur in de hierboven aangegeven volgorde. Dat wordt dus een avondje Spartacus kijken en eerlijk gezegd vinden we dat totaal niet erg.