Godless op Netflix

De openingsscène is gruwelijk en zet de toon voor de kwaliteit van de serie. De straten van het stadje Creede (1884) liggen vol lijken, de mensen zijn afgeslacht. De één is gewurgd met een koord, de ander zijn keel is doorgesneden. Ook zijn verschillende mensen met een kogel door het hoofd aan hun einde gekomen. Aan een balk hangt een touw, eraan bungelt een klein jongetje van ongeveer 10 jaar oud. Cook zakt bij het zien van al het dood en verderf door zijn knieën. Dit is zelfs voor hem te veel.

De slachtpartij is veroorzaakt door Frank Griffin, een gevreesde schurk die het gebied rondtrekt met zijn bende van 30 man. En hij is op weg naar zijn volgende slachtpartij.

godless netflix serie

De serie speelt zich verder af in La Belle, een dorpje waar bijna alleen maar vrouwen wonen. Hun mannen kwamen allemaal om bij een mijnongeluk twee jaar eerder. Wat overbleef waren alle weduwen, de barman, de sheriff en de lokale drogist.

De serie is een echte Western met veel actie en bloedvergieten. Jeff Daniels weet opperschurk Griffin neer te zetten als sympathiek vaderfiguur met een lastige jeugd. Michelle Dockery (bekend als de Britse lady Mary Crawley uit Downton Abbey) lijkt nergens anders te horen dan dit goddeloze Wilde Westen.

IMDb-rating is hoog voor deze serie

Dat deze serie enorm goed scoort is wel te zien op de website van IMDb. De mini-serie krijgt daar namelijk 8,3 van de 10 sterren. De serie is hierdoor van vergelijkbaar niveau als Suits en The Witcher, die allebei een 8,5 op IMDb scoren.

Kritische noot

Toch valt er wel een beetje kritiek te leveren, vanuit een emancipatie-perspectief. Vrouwen die al twee jaar op zichzelf leven zonder mannen in de buurt, daarvan zou je verwachten dat het onafhankelijke sterkte vrouwen zijn die zich niet laten ondersneeuwen. Toch zegt de Trouw hierin teleurgesteld te zijn: “Zodra er een knappe man het dorp binnen waggelt op zijn paard vallen de dames in katzwijm. Als een bedrijf zich meldt om de mijn opnieuw te exploiteren, laten ze zich als domme ganzen door de nieuwkomers overrompelen tot het sluiten van een slechte deal. Als de mannen zich gevestigd hebben in het dorp, doen de vrouwen niets liever dan voor ze zorgen.” Iets meer power had er dus wel in gemogen.

Check hieronder de tofste beelden uit de serie: