Waar gaat deze nieuwe miniserie over?

Deze vierdelige documentairereeks van Netflix is dus gebaseerd op een waargebeurd verhaal en is gebaseerd op het boek Big Vape: The Incendiary Rise of Juul, geschreven door Jamie Ducharme. Een journalist en correspondent van TIME magazine, die zich bezighoudt op het gebied van gezondheid en wetenschap.

Het verhaal van Big Vape begint allemaal bij het begin van de jaren 2000 en vertelt het verhaal van twee Stanford studenten die een miljard rokers van de sigaretten af wilden helpen door middel van een superieure elektronische verdamper. Deze start-up voor elektronische sigaretten groeit uiteindelijk uit tot een miljardenbedrijf, maar dan zorgt een epidemie er uiteindelijk voor dat het succes ‘in rook’ opgaat. Het begon allemaal met de studenten Juul James Monsees en Adam Bowen en een band met elkaar kregen tijdens de rookpauzes op school. “Waarom heeft nog niemand een succesvol alternatief voor brandbare sigaretten ontwikkeld?” was de grote vraag die ze zichzelf stelden. Uiteindelijk werd dit het doel van hun afstudeerscriptie in 2005.

Miljoenenbedrijf Juul verandert de wereld van roken

Uiteindelijk werd het miljoenenbedrijf Juul opgericht, een bedrijf dat een van de meest populaire en controversiële e-sigaretten ter wereld heeft gemaakt. In de documentaire is te zien hoe het bedrijf naam maakte, vervolgens te maken kreeg met een strijd en hoe het uiteindelijk volledig mis ging. In enkele jaren tijd werd het bedrijf een groot succes, maar tegelijkertijd kwam het ook onder vuur te liggen vanwege de rol in de verslaving van jongeren aan nicotineproducten.

In de documentaire onderzoekt een team ook de precieze factoren die hebben bijgedragen aan het succes van Juul, de impact van het bedrijf door het inzetten van campagnes met beroemdheden en de daaropvolgende felle kritiek die ze kregen op het aanzetten tot het gebruik van e-sigaretten. Ook in het nieuws en in Nederland zijn de gevolgen van het vapen steeds meer zichtbaar. Zo loopt het aantal vapende jongeren in Nederland erg snel op, blijkt uit cijfers van het CBS. Ook neemt het aantal jonge mensen dat een longontsteking krijg erg toe. Eerder was er al een stijging bij jongeren tussen de 15 en 24 jaar, maar nu zien we ook zorgelijke cijfers bij kinderen tussen de 0 en 15 jaar oud. Steeds meer mensen beginnen zich af te vragen of er een verband ligt tussen het vapen en de longproblemen.

IMDb-score en reactie kijkers

Deze Netflix-serie scoort op IMDb een 6.7 van de 10 sterren. Ook krijgt het veel positieve reactie van kijkers. De afgelopen periode is het vapen sowieso al vaker negatief in het nieuws, en er wordt steeds meer bekend over de gevaren ervan. Deze documentaire is dan ook zeker aan te raden voor iedereen die meer wil weten over dit onderwerp.

Bekijk hieronder de trailer: