Waar gaat deze nieuwe Netflix-serie over?

De dramaserie Painkiller neemt ons mee naar de ontstaansgeschiedenis van de Amerikaanse opioïdencrisis. De serie is bedacht door Micah Fitzerman en Noah Harpster en speciaal geproduceerd voor Netflix. Painkiller is gebaseerd op een artikel van Patrick Radden Keefe in The New York Times en een boek van Barry Meier. In de serie volgen we Richard Sackler en zijn familiebedrijf Purdue Pharma, dat is zich op de productie van oxycodon focust. Oxycodon is een zeer verslavende pijnstiller, die in Nederland bijvoorbeeld alleen op recept te verkrijgen is, maar in Amerika gewoon in de schappen van een willekeurige drogist ligt. De familie Sackler wordt beschouwd als de meest kwaadaardige familie van Amerika, evenals de ergste dealer  in de Amerikaanse geschiedenis.

 

Wie spelen er mee in de serie Painkiller?

De dramaserie bestaat uit zes afleveringen waarin we daders, slachtoffers en onderzoekers op de voet volgen in de slangenkuil van de oxycodonproductie. Matthew Broderick duikt in de huid van hoofdpersonage Richard Sackler. Zijn tegenspeler is Uzo Aduba, die de rol van onderzoeker Edie Flowers vertolkt. Taylor Kitsch en Glen Kryger zijn in de serie te zien als slachtoffers van de oxycodonproductie. Vooral Uzo Aduba gooit bij het Netflix-publiek hoge ogen met haar rol als onderzoeker Edie Flowers, die het berekende en manipulatieve karakter van de farmaceutische industrie probeert te ontmantelen. Daarnaast zijn er ook veel lovende woorden over het acteerwerk van Matthew Broderick en Taylor Kitsch. Bekijk hieronder de trailer om alvast een indruk te krijgen:

 

De Netflix-serie krijgt voornamelijk goede reacties van kijkers

Painkiller speelt adequaat in op een actueel, maar bewogen thema in de Verenigde Staten. De reacties van kijkers zijn dan ook gemengd: sommigen vinden de serie aangrijpend en effectief, waar anderen het vooral saai en verwarrend vinden. Op Twitter zijn de reacties voornamelijk positief, vooral met betrekking tot het acteerwerk: “Painkiller is een harde maar noodzakelijke kijk op hoe een farmaceutisch bedrijf mensenlevens heeft verwoest voor geld. Ik was onder de indruk van het acteerwerk van Uzo Aduba en Taylor Kitsch.” 

Ook de rol van Richard Sackler als de sluwe Matthew Broderick wordt door de kijkers gewaardeerd:“Painkiller is een spannende en provocerende serie die me aan het denken heeft gezet over de rol van de farmaceutische industrie in onze samenleving. Ik vond Matthew Broderick geweldig als de kille en berekenende Richard Sackler.” Bovendien zou Uzo Aduba voor haar rol als Edie Flowers volgens kijkers een Emmy moeten winnen.