De laatste berggorilla’s in Virunga

In Oost-Congo ligt het beschermde natuurreservaat Virunga. Dit is de woonplaats van de allerlaatste berggorilla’s op aarde. Helaas is dit ook een plek waar veel olie te vinden is. Westerse bedrijven willen hier kosten wat het kost deze kostbare grondstoffen uit de bodem gaan pompen. Zonder geremd te worden door enige vorm van fatsoen of medeleven sluiten ze banden met lokale rebellengroepen die in hun opdracht het park – en de berggorilla’s – wegvagen. Geldzucht en armoede kan mensen de meest verschrikkelijke dingen laten doen.

Virunga

Het park wordt beschermd door prins Emmanuel de Merode en de moedige ‘rangers’ die vechten voor een betere toekomst voor de berggorilla’s en het voortbestaan van het park. De gorilla’s zitten midden in een machtsspel tussen parkbewakers, stropers, oliemagnaten en rebellengroepen. In de documentaire zie je hoe dit schouwspel tot stand is gekomen en welke gevolgen er aan verbonden zitten.

Eén onderzoek-journalist probeert verder nog – incognito – in contact te komen met zowel de stropers als met medeplichtige van de gewetenloze oliemaatschappijen, om erachter te komen welke belangen er allemaal betrokken zijn. Het is een verhaal van leed, strijd en passie. De meeste ‘rangers’ hebben een speciale sentimentele band met de gorilla’s en zijn bereid om hun leven voor ze geven. Sinds het bestaan van het park zijn 176 parkwachters gestorven in deze strijd die tot de dag van vandaag nog gaande is.

“You must justify why you are on this earth – gorillas justify why I am here, they are my life. So if it is about dying, I will die for the gorillas.”

Virunga krijgt een sterke beoordeling op IMDb

Virunga ging in 2014 in première en werd zeer goed ontvangen. De docu zit bomvol prachtige beelden, schitterde connecties tussen mens en dier en is mede mogelijk gemaakt door Leonardo DiCaprio himself. Op IMDb krijgt de docu een rating van 8,2/10 en het won 54 internationale film awards. Kijk in ieder geval de trailer hieronder, daarna kan het haast niet dat je al snel richting Netflix spurt.