The Auschwitz Report

In deze intense film van Slowaakse makelij zien we het verhaal van twee Slowaakse joden die afgevoerd worden naar concentratiekamp Auschwitz-Birkenau in Polen. In The Auschwitz Report komen Rudolf Vrba en Alfréd Wetzler in 1942 aan in het kamp. Zij overleven daar twee jaar, tot het onvoorstelbare hen lukt. Ze ontsnappen uit het kamp, en dat niet alleen: ze hebben namelijk details over het kamp en zelfs een label van een van de kannen pesticide die de Duitsers gebruikten voor de genocide in het kamp. Hier schrijven ze, na aandringen van het verzet, een rapport over. Wat daarin staat is echter zo ongelooflijk dat mensen zich afvragen of het wel echt waar is.

 

The Auschwitz report toont zowel de wreedheden van het kamp als de ontsnapping van de twee mannen en wat daarna komt. Het is een film met een donker randje, maar zeker een aanrader om te kijken. Goed om rekening mee te houden: je gaat de ondertiteling nodig hebben. De film is namelijk grotendeels in het Slowaaks, hoewel er ook Duits en soms Engels wordt gesproken.

auschwitz report volgende week op netflix

Een oorlogsfilm met een waargebeurd verhaal

De film The Auschwitz report is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Rudolf Vrba en Alfréd Wetzler hebben echt bestaan. Ze zijn twee van de slechts vijf joden die uit Auschwitz-Birkenau hebben weten ontsnappen. Het Vrba–Wetzler rapport is een van de drie rapporten die samen het Auschwitz Protocol vormen. Dat is een verzameling van ooggetuigenverslagen van het kamp. Op 15 juni 1944 maakte de BBC het rapport openbaar, gevolgd door de New York Times op 20 juni.

De film kwam in 2021 al uit in Slowakije, maar vanaf woensdag 24 maart is The Auschwitz Report ook in Nederland op Netflix te zien.